Pe aceeași temă
'A avut loc o manifestaţie sâmbătă seara şi unele persoane au ieşit pe străzi şi (...) din nefericire, doi cetăţeni au fost ucişi în confruntări', a declarat Habibollah Khojastehpour, conform AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
El 'a acuzat grupuri ostile şi servicii de informaţii străine că s-ar afla în spatele acestor tulburări'.
Potrivit unui canal Telegram al Gardienilor Revoluţiei, 'oameni cu arme de vânătoare şi de război au venit printre protestatari şi au tras la întâmplare asupra oamenilor şi împotriva prefecturii'.
'Obiectivul nostru era de a pune capăt paşnic protestelor, dar din cauza prezenţei unor indivizi şi grupuri, acest incident s-a produs şi două persoane au fost ucise', a menţionat oficialul citat.
'Nu a fost tras niciun foc de poliţie şi forţele de securitate. Am găsit dovezi privind prezenţa unor inamici ai revoluţiei, grupuri Takfiri şi a unor agenţi străini în ciocniri', a adăugat el.
Takfiri este un termen folosit pentru militanţi sunniţi, în special Statul Islamic.
Mii de persoane au ieşit în stradă în ultimele zile, în mai multe oraşe din Iran, pentru a protesta faţă de politica economică a guvernului, nivelul de trai şi corupţie, în manifestaţii care, în unele locuri, au degenerat în confruntări cu forţele de securitate.
Imagini postate pe reţelele sociale arată un om zăcând, întins pe jos, în timp ce pe fundal se aud ceea ce par a fi împuşcături. În altă filmare se vede un grup de oameni cărând un rănit, care, potrivit martorilor, ar fi fost împuşcat în abdomen, conform Digi24.
Valul de demonstraţii anti-guvernamentale a izbucnit din cauza greutăţilor materiale pe care le îndură oamenii şi a corupţiei. Iranienii reproşează guvernului intervenţiile costisitoare în conflictele din regiune în timp ce neglijează nevoile propriului popor. Oamenii au ignorat avertismenetele Ministerului de Interne de a nu participa la adunări ilegale.
Protestatarii au scandat împotriva guvernului şi a Ayatollahului Khamenei, au rupt şi incendiat bannere cu chipul acestuia şi ale aşa-numitei Poliţii a Moralităţii.
Între timp, într-un oraş din centrul Iranului, oamenii au luat cu asalt sediul local al Gărzilor Revoluţionare.
Proteste au fost şi pe străzile Teheranului. Zeci de studenţi adunaţi la porţile Universităţii au strigat "moarte dictatorului!" şi au aruncat cu pietre în poliţişti, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Unul dintre şefii gărzilor din capitală a ameninţat protestatarii că se vor confrunta cu "pumnul de fier al naţiunii" dacă vor continua.
Scânteia s-a aprins joi în al doilea oraş ca mărime al Iranului, Mashhad, unde sute de oameni au ieşit să protesteze faţă de scumpiri şi şomaj. Nu după mult timp au început să strige împotriva preşedintelui Hassan Rouhani. În zilele următoare, protestele s-au extins în tot mai multe oraşe, iar oamenii au prins tot mai mult curaj să-şi arate opoziţia faţă de Ayatolah.
O femeie chiar şi-a dat jos hijabul, l-a legat în vârful unui băţ şI l-a fluturat ca pe un steag, în semn de protest faţă de regulile stricte impuse de regim.
Pentru a arăta că are susţinerea poporului, guvernul a scos în stradă zeci de mii de oameni la mitinguri organizate ieri în peste o mie de localităţi