Pe aceeași temă
Presedintele Klaus Iohannis a declarat inainte de plecarea la summitul UE-Canada de la Bruxelles, ca spera ca Romania sa poata "ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea revizuirii vizelor."
Romania si dreptul de veto asupra acordului cu Canada (CETA) conditionat de eliminarea vizelor
„Daca se ajunge la o intelegere rezonabila, ne vom retrage rezervele" in ceea ce priveste Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA), a spus Iohannis, care a fost cat se poate de explicit:
"O intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil. O intelegere rezonabila inseamna pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada in 2017, nu in 2018."
Romania se opune semnarii, de catre UE, a unui acord comercial cu Canada, a informat miercuri MAE intr-un comunicat de presa. Romania se opune semnarii acordului, preconizat a fi semnat peste o saptamana de UE cu Canada, din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani.
În contextul dezbaterilor cu privire la politica comercială a Uniunii, România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE - Canada", arata MAE intr-un comunicat de presa.
MAE a facut acest anunt dupa ce secretarul de stat pentru afaceri europene Cristian Badescu a participat marti la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, de la Luxemburg.
Relatia UE cu Rusia
Șeful statului a mai declarat că la Consiliul European va susține referitor la relația cu Federația Rusă importanța menținerii unității UE pe baza principiilor comune agreate.
"În cadrul reuniunii, probabil în a doua zi, vom aborda și relațiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relația cu Federația Rusă. Cu privire la acest subiect, voi susține importanța menținerii unității Uniunii pe baza principiilor comune agreate. (...) Acestea se referă la implementarea completă a înțelegerilor de la Minsk, consolidarea relațiilor cu partenerii estici și alți vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilienței Uniunii, în particular, în contextul securității energetice, a amenințărilor hibride și ale comunicării strategice, necesitatea unei angajări selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politică externă, și voința de a sprijini mai mult societatea civilă din Rusia de a se angaja și investi în contacte, schimburi de vederi și politici circumscrise contactelor interumane", a spus Iohannis, citat de corespondentul Agerpres.
El a arătat că relația cu Federația Rusă va fi discutată și din perspectiva situației din Siria, context în care a anunțat că va susține necesitatea unei implicări responsabile pentru găsirea unor soluții durabile la această criză.
"După părerea noastră, este nevoie de încetarea de urgență a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep și, în general, de încetarea imediată a ostilităților din Siria și crearea condițiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodată, reluarea procesului politic de negociere, care în niciun caz nu poate fi înlocuit de o soluție militară", a subliniat Iohannis.
Intalnire cu premierl britanic, Theresa May
Înainte de participarea la Consiliul European, președintele Klaus Iohannis va avea joi o întâlnire cu premierul britanic, Theresa May.
"Vom avea o discuție legată de chestiuni care ne preocupă — și probleme europene, și probleme bilaterale. Pentru mine, tema principală va fi legată de soarta românilor din Marea Britanie", a declarat Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Din delegația care îl însoțește pe șeful statului în deplasarea externă fac parte consilierul prezidențial Leonard Orban și secretarul de stat în MAE Cristian Bădescu.
La sfârșitul reuniunii, vineri, șeful statului va susține o declarație de presă.