Consiliul JAI: Ministrii de interne au aprobat accelerarea returnarii imigrantilor ilegali

I. P. | 08.10.2015

Miniștrii europeni de interne, reuniți joi la Luxemburg în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), au convenit accelerarea repatrierii imigranților ilegali și consolidarea granițelor externe, scrie Agerpres, citând agenția EFE.

Pe aceeași temă

Criteriul care stă la baza separării refugiaților în cei care trebuie expulzați și cei care pot primi azil este țara lor de origine. Astfel, refugiații veniți din țări unde există conflicte armate de amploare ori regimuri represive, cum ar fi Siria sau Eritreea, sunt considerați eligibili pentru statutul de refugiat, ceilalți fiind considerați imigranți economici.

 

"Cei care nu au nevoie de protecție internațională trebuie să se întoarcă în țările lor de origine", a declarat după reuniune Jean Asselborn, ministrul de interne al Luxemburgului, țară ce deține președinția Consiliului European.

 

Cei 28 de miniștri au stabilit de asemenea că se poate folosi și detenția 'ca măsură de ultimă instanță'.

 

Rămâne de văzut în ce măsură se va reuși aplicarea efectivă a acestei decizii, având în vedere că anul trecut numai 39% dintre imigranții ilegali care au fost înștiințați că trebuie să părăsească Europa chiar au făcut acest lucru.

 

De asemenea, la acest Consiliu JAI s-a convenit să se recurgă la o 'combinație echilibrată de presiuni și stimulente' față de statele de origine și de tranzit a imigranților pentru a le determina să coopereze în acțiunile de repatriere. Această chestiune va domina agenda summitului ce va reuni șefii de stat europeni și africani, pe 11 și 12 noiembrie în Malta. Un exemplu în cadrul unei asemenea politici ar fi condiționarea ajutorului pentru dezvoltare de primirea imigranților repatriați.

 

S-a mai convenit consolidarea Agenției europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex), organism care a cerut săptămâna aceasta statelor blocului comunitar să contribuie la sporirea efectivelor sale cu încă 775 de membri, un răspuns fiind așteptat la summitul european din perioada 15-16 octombrie.

 

Miniștrii europeni de interne și-au reafirmat voința de a lua măsuri pentru preluarea controlului frontierelor externe ale UE, care în prezent sunt traversate cu ușurință de refugiați.

"Dacă nu reușim să eficientizăm controlul frontierelor externe, există un risc enorm ca spațiul Schengen să nu supraviețuiească", a avertizat Jean Asselborn.

 

CITIȚI ȘI: Merkel, critici dure la adresa celor care au refuzat cotele: Este un pericol pentru Europa

 

Însă inițiativa ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve, de creare a unui corp de protecție a frontierelor externe ale UE, care să fie desfășurat în zonele cu o presiune migratorie semnificativă, nu a fost agreat de toți omologii săi europeni, deși un proiect de acest fel a fost prezentat anterior și de Comisia Europeană.

 

Comisarul Avramopoulos a declarat că la acest Consiliu JAI a asistat la o dezbatere foarte interesantă pe tema dacă gestiunea frontierelor externe trebuie să fie o responsabilitate națională sau una comună a întregii Uniuni Europene, el asigurând că va ține cont de opiniile exprimate în elaborarea unei propuneri pe care o va prezenta către sfârșitul anului.

 

CITIȚI ȘI: Criza refugiatilor: Turcia si UE ar fi convenit un plan de stopare a exodului catre Europa

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22