Consiliul Judiciar Național polonez a fost suspendat din rețeaua europeană de profil

Redactia | 18.09.2018

Reformele din sistemul de justiție din Polonia, considerate a fi condus la pierderea independenței și subordonarea magistraților puterii politice, a adus sancțiuni din partea organismelor europene.

Pe aceeași temă

 

 

 

Adunarea Generală a Consiliilor Judiciare (ENCJ) a decis suspendarea dreptului la vot al Consiliului Judiciar Național din Polonia (echivalentul Consiliului Superior al Magistraturii) și excluderea organismului de conducere al Justiției poloneze de la activitățiile viitoare, din cauză că și-a pierdut independența față de factorul politic. Potrivit AFP, 100 din magistraţii prezenţi au votat pentru suspendare, şase împotrivă, iar opt s-au abţinut, transmite Agerpres.ro

 


Un comunicat publicat pe site-ul ENCJ (www.encj.eu) arată că "este o condiţie a calităţii de membru al ENCJ ca instituţiile să fie independente de executiv şi de legislativ şi să asigure responsabilitatea finală pentru sprijinul puterii judiciare în înfăptuirea independentă a justiţiei". 



"ENCJ a început să fie preocupată că, urmare a reformelor recente din Polonia, KRS nu mai îndeplineşte această cerinţă. De aceea, în iunie 2018 a avut loc o vizită în Polonia, pentru a studia problema. Cu toate acestea, preocupările au persistat, iar în consecinţă Consiliul a propus suspendarea calităţii de membru a KRS. KRS a participat la reuniune şi şi-a prezentat poziţia. Adunarea Generală a luat în considerare propunerea şi a decis suspendare calităţii de membru a KRS", precizează comunicatul citat. 



ECRJ îşi reafirmă angajamentul de a păstra legătura cu KRS şi va continua să monitorizeze situaţia. Reţeaua europeană îşi exprimă speranţa că organizaţia poloneză va îndeplini din nou criteriile, în viitor, şi va fi reprimită ca membru activ. Până atunci, ENCJ oferă KRS asistenţă şi îndrumare în vederea respectării Standardelor Europene pentru Consiliile Judiciare. 



"A existat sentimentul că a fost o zi foarte tristă, deoarece KRS era unul din părinţii fondatori ai reţelei, iar reprezentanţii săi în reţea erau foarte respectaţi şi au contribuit mult la lucrările reţelei, atât în Consiliu cât şi în diferitele proiecte ale ENCJ de-a lungul anilor", adaugă comunicatul. 



Preşedintele KRS, Leszek Mazur, citat de AFP, a declarat ulterior presei că votul Adunării reprezintă, după părerea sa, "o apreciere nu a muncii noastre (...) ci a pachetului de reforme adoptat de puterile legislativă şi executivă" şi că motivele invocate de ENCJ nu sunt justificate, deoarece KRS nu are nicio influenţă asupra reformelor respective. 


Comisia Europeană a reacţionat la reformele judiciare din Polonia prin declanşarea procedurii prevăzute de articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, reaminteşte AFP. Varşovia a respins criticile şi a cerut vinerea trecută Comisiei să prezinte dosarul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. 



Circumstanţele speciale care au dus la decizia Adunării Generale a ENCJ sunt prezentate în documentul Consiliului Executiv publicat pe 18 august. 



Obiectivul ENCJ este cooperarea mai bună şi înţelegerea reciprocă între consiliile judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene. România este reprezentată în ENCJ de Consiliul Superior al Magistraturii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22