Consiliul NATO-Rusia, prima reuniune în 2 ani. Alianța: “Nu revenim la afaceri normale”

Tudor Despina | 08.04.2016

Alianța Nord-Atlantică va participa la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, o premieră în ultimii doi ani.

Pe aceeași temă

 

Întâlnirea Consiliului NATO-Rusia – un forum consultativ între cele două părți – a fost confirmată de Alianță și va avea loc la nivel de ambasadori, undeva în următoarele două săptămâni, la sediul NATO din Bruxelles. Întâlnirea vine pe fondul tensionat dintre blocul defensiv occidental și Federație, în contextul noii atitudini agresive afișate de Moscova la adresa Vestului. În aprilie 2014, NATO a decis să suspende cooperarea practică cu Rusia, ca răspuns la acțiunile subversive duse de Kremlin în Ucraina. “Această decizie rămâne în picioare”, transmite Alianța, subliniind că în tot acest timp a păstrat deschise anumite canale de dialog politic și militar.

 

De la izbucnirea crizei ucrainene, Consiliul NATO-Rusia s-a întrunit de două ori: o dată în martie 2014 și ulterior în luna iunie a aceluiași an. În tot acest timp au avut loc alte două reuniuni ale Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (martie 2014 și martie 2015), organism care include și Rusia.

 

Alianța și rușii vor pune pe masă diferite subiecte, cu o atenție specială asupra dosarului ucrainean. “Consiliul NATO-Rusia va discuta criza din Ucraina și nevoia de a implementa Acordurile de la Minsk (privind încetarea focului în zona de conflict din estul separatist al Ucrainei – n.r.)”, transmite Alianța, subliind că reuniunea vine în continuarea dialogului politic cu Moscova. Totuși, “nu va exista o revenire la afaceri normale până când Rusia va respecta din nou legea internațională”, atrage atenția NATO.

 

De la criza din Ucraina, acolo unde Occidentul acuză Rusia că a provocat și întreține un conflict separatist și că a anexat abuziv și ilegal peninsula Crimeea de la Ucraina, relațiile dintre Alianță și Kremlin nu au mai fost la fel. Neîncrederea a reapărut între cele două părți, iar dialogul a fost redus la un nivel care aduce aminte de vremurile din perioada Războiului Rece. Deși refuză să recunoască o implicare în estul separatist al Ucrainei, Vladimir Putin a admis că forțe speciale ruse au anexat prin puterea armelor Crimeea, inițial Moscova respingând o legătură. Ulterior acțiunilor agresive ale Kremlinului, aliații din Est au început să manifeste o îngrijorare sporită în relația cu Federația. Pe acest fond, americanii au început să consolideze Flancul Estic prin mișcări prin rotație de trupe și armament greu, fapt criticat de Moscova drept un potențial pericol la adresa integrității sale teritoriale. Principalii aliați NATO din Est, Polonia și România au cerut în repetate rânduri mai multe trupe pe teritoriul lor, nesigure în fața revizionismului rusesc.

 

Totuși, liderii Alianței au continuat să mențină o legătură cu elita politică și militară rusă. În tot acest timp, Secretarul General și Secretarul General adjunct, alături de alți înalți oficiali NATO, s-au întâlnit în mod regulat cu omologii lor ruși. Ultima întrevedere a Secretarului General Stoltenberg cu ministrul rus de Externe Lavrov a avut loc la Munchen, în cadrul Conferinței pentru Securitate din februarie 2016. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22