Continuă atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

L. G. | 22.09.2022

Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina „se deteriorează şi mai mult”, a avertizat miercuri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Pe aceeași temă

Ucrainenii acuză Rusia că a bombardat-o din nou, după ce mai multe explozii au fost semnalate în zonă joi dimineață.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, a confirmat atacurile, menţionând că informațiile referitoare la eventuale victime și distrugeri sunt în curs de actualizare.

Secretarul Consiliului Local Zaporojie, Anatoli Kurtev, de asemenea, a raportat că bombardamentele au vizat infrastructura civilă. Kurtev a menţionat că atacurile s-au soldat cu victime.

„Situaţia încă se deteriorează şi nu ne putem permite luxul de a aştepta să se întâmple ceva catastrofal”, a spus Grossi după o întâlnire despre situaţie la reprezentanţa franceză la ONU, deschisă de preşedintele Emmanuel Macron.

Directorul AIEA a spus că a discutat despre asta cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pe care l-a întâlnit miercuri dimineaţă în marja Adunării Generale a ONU.

„Atâta timp cât bombardarea continuă, riscurile sunt enorme”, a adăugat el.

Grossi a vorbit şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitri Kuleba, a spus el la scurt timp după o conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa „de a putea merge la Kiev în curând şi mai târziu în Rusia".

Nu s-a găsit niciun acord cu privire la înfiinţarea unei zone de protecţie în jurul centralei, precizând însă că „negocierile reale privind parametrii” acestei zone abia „încep".

Invocând noi bombardamente, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, Energoatom, a cerut miercuri AEIA "acte mai hotărâte" împotriva Moscovei.

Ce cealaltă parte, ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că un obuz de mare calibru tras artileria ucraineană a avariat o conductă tehnică de apă de la centrala nucleară punând în pericol operarea în securitate a instalațiilor nucleare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22