Pe aceeași temă
Denunţate de critici drept favorabile „sclaviei”, amendamentele la legea muncii prevăd creşterea la 400 a numărului de ore suplimentare pe care angajaţii pot fi solicitaţi să le presteze anual, adică două luni de muncă în plus, pe care angajatorul le poate plăti trei ani mai târziu.
Grupuri de opoziţie au organizat mai multe acţiuni de protest în ultimele săptămâni la Budapesta şi în alte oraşe din Ungaria împotriva a ceea ele consideră a fi un regim autoritar al premierului conservator Viktor Orban.
Demonstraţia de sâmbătă, organizată de partide de opoziţie, sindicate şi grupuri ale societăţii civile, vizează în special noua lege a muncii numită de critici „legea sclaviei”.
Protestatarii au mărşăluit din Piaţa Eroilor până la clădirea Parlamentului, pe malul Dunării, purtând bannere cu mesaje antiguvernamentale.
„Nu suntem de acord cu aproape tot ce se întâmplă de când acest guvern a preluat puterea (în 2010), de la corupţie la pseudo-democraţie”, a declarat o protestatară în vârstă de 50 de ani.
Ea a afirmat că tot mai mulţi unguri ies în stradă deoarece „legea sclaviei afectează un număr mare de persoane”.
Unii protestatari au postat masaje pe social media sau au purtat bannere prin care cer o „grevă naţională”.