Controale temporare la granita dintre Danemarca si Germania, a decis Copenhaga

Tudor Despina | 04.01.2016

Danemarca a decis luni sa reactiveze controalele la granita cu Germania. Hotararea luata de premierul danez are, totusi, un caracter temporar.

Pe aceeași temă

 

Anuntul a fost facut de prim-ministrul danez Lars Lokke Rasmussen, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres, iar decizia a fost luata in vederea blocarii fluxului de migranti fara acte de calatorie valide.

 

Masura a intrat in vigoare la ora locala 12:00 si vine dupa ce o alta tara nordica, Suedia, a decis tot luni sa reintroduca astfel de controale la frontiera cu Danemarca. Premierul Rasmussen a argumentat ca decizia vine in urma reactivarii controalelor la frontiera si din partea altor state nordice, fapt care, sustine seful Executivului danez, ar putea provoca mai multe cereri de azil catre Copenhaga.

 

Prim-ministrul Rasmussen anuntase inca de vineri, 1 Ianuarie, ca tara sa ar putea reactiva controlul pasapoartelor la granita cu Germania, in contextul fluxului de migranti. “Nu mai vrem sa vedem din nou refugiati si migranti pe autostrazile noastre. Vrem sa asiguram linistea si ordinea”, a spus premierul danez in cadrul mesajului de Anul Nou.

 

Criza migrantilor, cu care se confrunta spatiul european incepand din 2015, a reactivat tensiunile pe continent si a pus la incercare unitatea comunitara. Mai multe state, aflate sub presiunea valurilor migratoare, au inceput sa reia in considerare activarea controalelor la granite, fapt ce pune sub semnul intrebarii spatiul Schengen si libera circulatie a persoanelor, principiu fundamental al UE. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este al Ungariei, stat care a decis sa ridice garduri metalice la granitele sale, in incercarea de a stopa intrarea refugiatilor in tara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22