Pe aceeași temă
Motivul pentru care Merkel a fost de acord ca procuratura să deschidă o anchetă față de Jan Böhmermann este că actorul l-ar fi insultat pe președintele turc Recep Erdogan. Cel puțin asta crede liderul de la Ankara, Erdogan chiar depunând o plângere oficială împotriva lui Böhmermann. Decizia lui Merkel de a da undă verde procuraturii să-l ancheteze pe actorul de comedie a provocat o puternică controversă în guvern.
Într-o conferință de presă, vineri, Angela Merkel a spus că rămâne la latitudinea justiției să decidă dacă actorul se face vinovat de insultarea președintelui turc Erdogan. “Într-un stat de drept, guvernul nu decide . Procurorii și justiția trebuie să cântărească între drepturile personale și libertatea presei și a artei”, a spus liderul de la Berlin, citat de Washington Post. Dar criticii – inclusiv membri ai guvernului său – descriu situația ca pe o trădare a libertății de expresie. Iar prin faptul că s-a referit la poezia lui Böhmermann (în care actorul îl ridiculiza pe liderul turc) ca la o “ofensă deliberată”, mulți spun că Merkel a făcut o greșeală severă și a arătat, astfel, sprijin pentru Erdogan, un lider asupra căruia se adună tot mai multe acuze de abuzuri asupra presei și derapaje autocrate.
“Libertatea de expresie, a presei și a artei sunt valori protejate legal de constituția noastră”, a reacționat ministrul german de Externe Steinmeier. Aliat politic al lui Merkel în guvern, Steinmeier și-a declarat explicit opoziția la decizia cancelarului. Un pas asemănător a făcut și ministrul Justiției, Heiko Maas, potrivit DPA. Și, deși mulți germani consideră poeziile comediantului drept mediocre, cazul a provocat o dezbatere intensă asupra limitelor libertății de expresie în Germania.
“Cred că decizia e greșită”, a spus și șeful grupului social-democrat din Parlamentul german, Thomas Opperman, oficialul punctând că “acuzarea satirei din cauza unei legi de lezmajestate nu e compatibilă cu democrația modernă”. Pe lângă plângerea pentru defăimare depusă de Erdogan, ancheta penală – bazată pe o presupusă violare a unei legi împotriva insultării șefilor de state – avea nevoie de autorizarea guvernului de la Berlin pentru a putea demara. Totuși, The Independent scrie că Merkel a anunțat faptul că Berlinul va anula până în 2018 prevederea legală care incriminează insulta la adresa reprezentanților statelor străine, ca urmare a scandalului rușinos provocat acum.
Cazul pune în lumină potențialele slăbiciuni pe care le implică acordul pe care UE l-a semnat recent cu Turcia în privința crizei migranților. Deși a fost clamat de Bruxelles drept un pas înainte în rezolvarea crizei, multe voci spuneau încă de la început că acordul poate permite Turciei să-și impună unilateral punctul de vedere și că Uniunea se află în dezavantaj. Iar acest scandal arată cum liderii germani sunt dispuși să salvgardeze relația cu Turcia în dauna tradițiilor liberale, printre care libertatea de exprimare se află ca un principiu fundamental democratic.