Pe aceeași temă
Întrebat dacă, în opinia sa, militarii ruși 'vor deveni o problemă' pentru Washington, în cazul în care aceștia vor lupta de partea președintelui sirian Bashar al-Assad, John Allen a răspuns: 'În ultimele zile, am urmărit cu atenție această întărire de forțe (rusești în Siria) și am încercat să înțelegem ce ar însemna acest lucru. Cred că este rău. Rusia își folosește forțele pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad'.
Potrivit generalului american, principala răspundere o poartă președintele sirian pentru faptul că, în urma conflictului din Siria, au murit zeci de mii de oameni. 'Susținerea lui Assad cu forțe militare adâncește criza în regiune. Practic, acest lucru ar putea duce la o confruntare între forțele rusești și forțele coaliției', a atenționat Allen.
În același timp, generalul american în rezervă a recunoscut că etapa inițială din pregătirea de către Pentagon a unor combatanți ai opoziției siriene, care, potrivit Washingtonului, ar fi trebuit să formeze baza forțelor armate în lupta împotriva grupării SI, 's-a dovedit un eșec'. SUA au intenționat să pregătească 12.000 de combatanți ai opoziției siriene, cheltuind în acest scop 500 de milioane de dolari, însă, potrivit CNN, până de curând prin instructajul american au trecut doar 54 de oameni, iar după aceasta cei mai mulți dintre ei au fost răpiți sau au fugit din zona acțiunilor militare. 'Însă, continuăm să fim atașați principiilor de bază ale acestui program', a adăugat Allen.
Presiunea ruseasca, intensificata in Ucraina si Siria
Confruntata cu acuze privind o implicare militara in Siria, Federatia Rusa continua politica agresiva in Europa de Est. Potrivit Le Figaro, citat de Agerpres, Moscova construieste o mare baza militara la doar 25 de km de frontiera cu Ucraina, tara macinata de un conflict separatist sustinut de rusi.
Potrivit unui apel pentru oferte de contracte publicat pe site-ul internet al guvernului rus zakupki.gov.ru, baza se va întinde pe o suprafață de 300 ha.
În această săptămână, lucrători au început să ridice un gard într-un câmp situat în apropiere de Soloti pentru a delimita terenul. Un reporter de la Reuters care s-a arătat interesat de activitate a fost somat să se îndepărteze, fiind suspectat că ar putea fi 'spion ucrainean'. Mai multe dispozitive de construcții și o macara erau vizibile. 'Se construiește un adevărat oraș', a declarat localnicul Aleksandr Pancenko, a cărui casă se află în apropierea viitoarei baze.
Întrebat la Soloti, un bărbat care s-a prezentat drept reprezentant al Agenției federale pentru construcții speciale, ce are ca obiect de activitate instalații militare, a refuzat să vorbească despre lucrări, invocând secretul de apărare.
Potrivit unui document publicat pe site-ul guvernamental, viitoarea bază va servi pentru antrenamentul militarilor din artilerie, artileria antiaeriană și trupele blindate. Ea va cuprinde un centru de comandă și unul de comunicații, o cantină cu 2.000 de locuri, un complex sportiv cu piscină și terenuri de tenis, precum și o parte rezidențială cu peste o mie de apartamente.
Prima etapă a lucrărilor ar urma să fie finalizată în 29 aprilie 2016, precizează documentul.
Occidentul, ingrijorat de prezenta rusilor in Siria
Constructia unei noi baze militare in proximitatea Ucrainei nu face decat sa intensifice ingrijorarile si criticile Vestului la adresa Moscovei. Asta in conditiile in care Rusia a trimis in Siria doua nave de desant pentru tancuri si mai multe avioane, sporindu-si astfel prezenta militara in aceasta tara.
Nu este clar ce planuri are Moscova cu această mișcare militară, primele informații indicând pregătirea unei baze aeriene lângă orașul-port Latakia, unul dintre fiefurile trupelor președintelui Bashar al-Assad.
Guvernul de la Damasc a dezmințit aceste informații, susținând, la fel ca și cel de la Moscova, că Rusia este implicată în Siria numai cu experți militari, unii participând la activitățile de instrucție pentru folosirea echipamentelor militare rusești.
Dar o angajare a Rusiei în operațiuni limitate de luptă în Siria este confirmată și de trei surse libaneze care cunosc foarte bine evoluțiile politico-militare siriene și care au cerut de asemenea agenției Reuters să nu le divulge identitatea. Potrivit acestor surse, prezența militară rusă pe teritoriul sirian nu este deocamdată substanțială, dar trupe rusești desfășoară deja acolo acțiuni militare de mică anvergură, astfel că nu se mai poate vorbi doar despre experți militari.
În timp ce la Washington apar tot mai multe semne de întrebare asupra planurilor pe care Rusia le are cu aliatul său sirian, la Londra ministrul britanic al apărării, Philip Hammond, a estimat în fața Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlament că singura posibilitate de soluționare a conflictului din Siria este ca Rusia și Iranul să se folosească de influența lor pe lângă regimul de la Damasc.
Hammond a precizat că guvernul de la Londra ar fi totuși dispus ca președintele al-Assad să rămână în funcție într-o perioadă de tranziție, dacă acest lucru ar ajuta la încetarea conflictului. Până în prezent, Marea Britanie a susținut constant ideea plecării lui al-Assad de la putere.