Corectitudinea politică la Stanford: În loc de „american”, „cetățean al SUA” și fără „imigranți”

L. G. | 21.12.2022

„Cercetătorii” de la Stanford au elaborat un ghid al corectitudinii politice în care anumite cuvinte sunt înlocuite pentru că ar ofensa unele grupuri, sau minorități de orice fel.

Pe aceeași temă

Jurnaliștii de la Wall Street Journal care au publicat „studiul ștințiific”, materializat în „ghidul corectitudinii politice” de la Universitatea Stanford, consideră că această inițiativă este o „parodie” și unul dintre motivele pentru care costul școlarizării în facultățile americane a crescut atât de mult în ultimul timp.

Universitatea Stanford a publicat un index al cuvintelor interzise, care trebuie să fie eliminate de pe site-urile și din calculatoarele instituției, dar și variante de înlocuire a termenilor precum „american” sau „imigrant”, transmite The Wall Street Journal.

Printre termenii interziși de pe lista Universității Stanford se numără și cuvântul „american”, care ar trebui înlocuit cu „cetățean al SUA”, pentru a nu-i ofensa pe ceilalți locuitori ai continentelor americane.

Și cuvântul „imigrant” e exclus, iar alternativa aprobată e „persoană care a imigrat”.

„E legea de fier a redactării academice: de ce să folosești un cuvânt când patru sunt îndeajuns?”, scrie în notă ironică The Wall Street Journal.

Universitatea Stanford arată că și termenul ”a stăpâni o materie” trebuie interzis pe motiv că „stăpânii, din perspectivă istorică, au înrobit oameni”.

De asemenea, trebuie interzis termenul „experiment orb”, pentru că „perpetuează neintenționat ideea că acea dizabilitate e cumva anormală ori negativă, susținând o cultură a discriminării persoanelor cu dizabilități”. Experimentele oarbe e mai bine să fie numite „experimente mascate”, potrivit ghidului citat.

„Gangbusters” [polițiști specializați în crimă organizată – n.trad.] e interzis, afirmă indexul, întrucât „evocă într-o lumină pozitivă ideea de acțiune polițienească împotriva «bandelor», care poate avea substrat rasial”.

Inițiativa Eliminării Limbajului Dăunător este un proiect „multi-etapă” al responsabililor departamentului IT de la Stanford. Universitatea arată că pentru întocmirea listei au fost necesare „18 luni de colaborare cu grupuri interesate”.

WSJ arată că proliferarea birocrației care gestionează astfel de inițiative de corectitudine politică se află în mare măsură la originea creșterii costului școlarizării în facultăți și a datoriilor acumulate de studenți. Pentru cei 16.937 de studenți pe care îi are, Stanford a angajat 2.288 de cadre didactice și 15.750 de angajați ca personal administrativ.

Wall Street Journal arată că, după ce în spațiul public american a izbucnit un scandal legat de inițiativa Stanford, univeristatea a ascuns lista de publicul larg, ea fiind acum accesibilă doar angajaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22