Pe aceeași temă
Marți dimineața, la nivel global, erau peste 4.000 de decese cauzate de coronavirus și peste 113.000 de infecții, notează Guardian.
Italia, țara cea mai lovită de epidemie, a recurs la cea mai dură măsură de după al Doilea Război Mondial, întreaga peninsulă fiind transformată în zonă roșie. Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit marți în prima zi de carantină națională, o măsură fără precedent anunțată luni seara de premierul Giuseppe Conte după ce Massimo Galli, șeful spitalului de boli infecțioase din Milan, a precizat că numărul total al infecțiilor înregistrate săptămâna trecută în Lombardia este similiar cu cel raportat în Wuhan, în luna ianuarie. Galli a mai spus că rata deceselor din Italia este și ea îngrijorătoare: cu 463 de decese și 9.172 de cazuri de infecții, rata este de 5% la nivel național și 6% în Lombardia, mult mai mare decât media la nivel global, care este de 3-4%. Medicii au sărbătorit o mică ”victorie” după ce pacientul zero din această țară, un bărbat de 38 de ani, a fost mutat de la terapie intensivă, starea sa îmbunătățindu-se pentru prima oară de la testarea pozitivă în 21 februarie, transmite Guardian, citând AP.
În condițiile în care întreaga țară a fost închisă, mulți oameni s-au refugiat în online postând poze pe rețelele sociale cu cozile de la supermarketuri, unii comentând că ”Italia merită să fie de râsul Europei”.
Pe rețelele sociale, unii au început să-și critice conaționalii pentru că au dat buzna la magazine. Un italian scria pe twitter că Italia merită să fie de râsul lumii.
”După ce tinerii au ieșit în oraș la bere, premierul Conte a anunțat că întreaga Italie este acum o zonă roșie și toată lumea trebuie să evite să iasă din casă, însă italienii continuă să meargă la cumpărături și să stea la cozi în supermarket. Merităm să fim de râsul întregii Europe”, a comentat el pe twitter.
”Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilității”, a declarat premierul Conte. Oamenii vor putea circula doar în condiții de strictă necesitate, școlile și universitățile vor fi închise până în 3 aprilie (deocamdată), adunările publice sunt interzise, campionatul de fotbal va fi suspendat, iar barurile și restaurantele se vor închide la 6 seara. „Nu există timp, contagiunea este în creștere. Vom adopta reguli și mai stricte. Obiceiurile zilnice trebuie să se schimbe pentru binele Italiei: STAI ACASĂ. Nu va mai exista o zonă roșie - Conte speiagto - va exista Italia ca zonă protejată. Călătoria în întreaga peninsulă va fi evitată dacă nu există motive dovedite pentru locul de muncă, cazuri de necesitate și motive de sănătate. Adăugăm interdicția adunărilor în aer liber. Înțelegem nevoia de socializare, dar nu ne mai putem permite aceste episoade de socializare care pot adânci epidemia”, a declarat luni seara premierul Conte, într-o conferință fulger la palatul Chigi.
Conte a adăugat că măsurile, ce intră în vigoare marți, au scopul de a-i proteja pe membrii cei mai fragili ai societății. Premierul este conștient că această măsură extremă va genera mari dificultăți pentru economie și că, din acest motiv „este posibilă o abatere și mai mare de la deficitul convenit cu UE, de la 2,2% la 2,5%. ”Am fost de acord cu UE cu privire la o diferență de 7,5 miliarde și ne gândim la posibilitatea de a cere o marjă mai mare”, a declarat și ministrul de externe Luigi Di Maio, pentru care „regulile sunt stricte și va fi nevoie de disciplină”.
Numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 9.172 de la 7.375, câte erau duminică. De asemenea, bilanțul deceselor provocate de Covid-19 a crescut cu 97 de la 366 duminică la 463 luni.
Bilanțul deceselor doar în regiunea Lombardia din Italia a urcat la 333 de la 267, câte erau înregistrate cu o zi înainte.
China - A anunțat că toate spitalele de campanie din Wuhan deschise ca urmare a crizei coronavirusului au fost închise, scrie Reuters. China nu a mai înregistrat niciun nou caz de infecții, a treia zi consecutiv, iar președintele Xi Jinping este așteptat în vizită în Wuhan, potrivit AFP, citată de Guardian. Vizita sa în epicentrul epidemiei este văzută ca un semnal că lucrurile încep să revină la normal.
Rusia - Autoritățile din Rusia le-au recomandat oamenilor să evite transportul public, mall-urile și alte locuri publice, la orele de maxim trafic ca măsură de prevenție a răspândirii coronavirusului, scrie agenția RIA, citată de Reuters. ”Evitați să mergeți în locurile publice: mall-uri, săli de sport și evenimente de divertisment sau transportul public”, este avertismentul autorităților.
Japonia - Guvernul japonez a aprobat marţi un proiect de măsuri pentru ”stare de urgenţă” care le permite autorităţilor să ceară izolarea şi să rechiziţioneze clădiri pentru a le folosi ca spitale în vederea întăririi luptei împotriva epidemiei de coronavirus, cu cinci luni înainte de Jocurile Olimpice, relatează AFP. "În prezent, nu suntem într-o situaţie care să necesite declararea unei stări de urgenţă", a declarat totuşi marţi presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga. q111vc Virusul a infectat peste 500 de persoane în Japonia şi a provocat nouă decese.
Panama și Mongolia au raportat primele cazuri de infecții, iar în Cipru, cel mai mare spital și-a suspendat majoritatea serviciilor medicale, după ce un chirurg care se pregătea să intre în blocul operator din secția cardiologie a fost testat pozitiv.
Franța - Ministrul culturii Franck Riester a fost depistat pozitiv, după ce mai mulți parlamentari au fost și ei infectați.
După ce piețele financiare au dat semnale îngrijorătoare amintind de criza globală din 2008, președintele american Donald Trump a anunțat măsuri economice importante.
Luni, bursele din SUA și Marea Britanie au înregistrat cea mai profundă scădere de la criza financiară din 2008, mai notează Guardian. În New York, indicele Dow Jones s-a prăbușit mai bine de 2.000 de puncte, bursa închizând cu o scădere de 7,8%.
În același timp, Oragnizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că amenințarea unei pandemii este ”foarte reală”, însă a subliniat că răspândirea virusului poate fi încă stopată.