Creșterea record a prețurilor de producție adaugă perspective sumbre celei mai mari economii din UE

L. G. | 20.08.2022

Economia Germaniei a stagnat în al doilea trimestru, iar scumpirea continuă a energiei, întreruperile cauzate de pandemie, sincopele din aprovizionare întregesc tabloul sumbru a locomotivei Europei.

Pe aceeași temă

Prețurile la energie în ansamblu au crescut cu 105% față de iulie 2021, în principal din cauza prețurilor mai mari la gaze naturale și electricitate, a comunicat Ministerul de Finanțe.

Perspectivele economice pentru Germania sunt sumbre din cauza creșterii prețurilor la energie și a perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, a comunicat vineri Ministerul de Finanțe, la care se adaugă o creștere record a indicelui Prețurilor Producției Industriale (PPI).

Economia germană, cea mai mare din Europa, a stagnat în al doilea trimestru, războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, pandemia și întreruperile aprovizionării, aducând-o în pragul recesiunii.

„Perspectivele pentru dezvoltarea ulterioară (a economiei) sunt în prezent considerabil sumbre”, se arată în raportul lunar din august al Ministerului german de Finanțe, adăugând că economia a fost marcată de „un grad ridicat de incertitudine”.

„Livrările de gaze semnificativ mai scăzute din Rusia, creșterile persistente ridicate ale prețurilor la energie și, din ce în ce mai mult, la alte bunuri, precum și întreruperile lanțului de aprovizionare mai lungi decât se aștepta, de asemenea, provocate de politica Chinei „zero COVID”, afectează foarte mult dezvoltarea economică”, se spune.

Prețurile de producție, considerate un indicator important al inflației (Indicele Prețurilor de Consum – IPC), au înregistrat cele mai mari salturi înregistrate atât pentru iulie față de iunie, cât și anual, cauzate în principal de prețurile ridicate la energie, a declarat vineri biroul federal de statistică.

Prețurile la energie în ansamblu au crescut cu 105% față de iulie 2021, în principal din cauza prețurilor mai mari la gaze naturale și electricitate, a mai spus brioul de statistică..

Având în vedere costurile deja ridicate ale energiei, guvernul german va impune taxe consumatorilor de gaze de la 1 octombrie, care vor adăuga câteva sute de euro la factura anuală de energie a unei gospodării medii. Pentru a amortiza scumpirile, TVA-ul pentru gaze va fi redus la 7% de la 19%.

Prețurile mai mari ale energiei înseamnă că este puțin probabil ca inflația să se domolească în curând: rata anuală a inflației din Germania a fost de 8,5% în iulie, în conformitate cu rata record a zonei euro extinse de 8,9%.

În aprilie, guvernul german a estimat inflația pentru 2022 la 6,1%. Acesta va prezenta proiecții economice actualizate pe 12 octombrie, a spus Ministerul Finanțelor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22