Pe aceeași temă
Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut un scor istoric de 20, 6%, ocupând locul doi.
Social-democrații s-au plasat pe locul trei cu 16,5%.
Verzii pe patru cu 11,8%.
Partidul Stângii, Die Linke la 8,7% din voturi. a reușit un spectaculos loc cinci, cu 8,7%.
Prezența la vot a fost de 83% – cea mai mare din 1990 încoace.
Urmează negocieri pentru construirea unei coaliții viabile de guvernare. Toate partidele principale au exclus colaborarea cu AfD, care practic și-a dublat scorul de la votul anterior.
„Mâna noastră rămâne întinsă pentru a forma un guvern”, a spus lidera AfD Alice Weidel susținătorilor, adăugând că „data viitoare vom fi primii”.
Deși CDU/CSU este cel mai mare bloc electoral, uniunea conservatoare a obținut al doilea cel mai slab rezultat din istoria sa de după război.
Cel mai probabil partener de alianță va fi Partidul Social-Democrat (SPD), în ciuda unor diferențe de viziune pe diferite teme. Coaliției i s-ar putea adăuga partidul Verzilor, ceea ce va complica lucrurile.
Social-democrații (SPD) cancelarului Scholz au înregistrat cel mai slab rezultat de la al Doilea Război Mondial încoace, cu 16,5% din voturi, Scholz recunoscând un rezultat „amar”.
Popularul ministru al Apărării Boris Pistorius a mers mai departe și a admis că scorul este de fapt „catastrofal”.
Un sprijin puternic, în special din partea alegătorilor tineri, a împins partidul de extremă stânga Die Linke la 8,7% din voturi.
O coaliție tripartită ar fi probabil mult mai greoaie, împiedicând capacitatea Germaniei de a demonstra un leadership clar.
Liderul CDU/CSU Friedrich Merz este pregătit să devină cancelar într-un moment complicat pentru cea mai mare economie a Europei, care se confruntă cu o recesiune, în vreme ce societatea este divizată de problema migrației, relațiile cu SUA se răcesc, iar amenințarea Rusiei rămâne o problemă.
Merz, în vârstă de 69 de ani, le-a promis susținătorilor că Germania va fi prezentă iarăși în Europa și va fi guvernată din nou în mod fiabil”.
În același timp, el a vorbit despre necesitatea ca Europa să își asigure independența față de SUA și a concluzionat amar că Washingtonului, sub actuala administrație, nu îi mai pasă de Europa.
El s-a întrebat chiar dacă următorul summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care a susținut securitatea Europei timp de decenii, va mai vedea „NATO în forma sa actuală”.