Criza politica de la Chisinau se adanceste: PDM refuza reconfirmarea listei de semnaturi

Iulian Popescu | 14.01.2016

PDM i-a răspuns președintelui Timofti înainte de ora limită, 21.00, refuzând consemnarea semnăturilor de desemnare a lui Plahotniuc și spunând că “declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului”, dacă se va ajunge în această situație.

Pe aceeași temă

 

„Pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c., o majoritate care se angajează să susțină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcția de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorința grupărilor de interesele politice și economice care au interes să destabilizeze situația din țară, nici la insistența partidelor care promovează alegerile anticipate, nici măcar la dorința șefului statului", se arată într-un comunicat PDM.

 

Partidul Democrat îi cere președintelui Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale.

 

„În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă" avertizează democraţii în comunicat.

 

Noua coalitie de guvernare formata în Parlamentul de la Chişinau în jurul Partidului Democrat l-a propus a doua oara pe oligarhul Vlad Plahotniuc pentru functia de premier, după ce preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze, invocând lipsa de integritate a acestuia si cerand renumararea semnaturilor din majoritatea crae l-a propus pe oligarh.

 

Comunicatul oficial in care Nicolae Timofti cere renumararea semnaturilor pana la ora 21.00:

 

“Președintele ‪‎Timofti solicită majorității parlamentare reconfirmarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru. Luând în considerare declarațiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spațiul public de către unii deputați, semnatari ai Declarației de susținere a domnului Vladimir Plahotiniuc la funcția de prim-ministru, prin care respectivii deputați au anunțat că își retrag semnăturile de pe Declarația menționată, președinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „...necesitatea constituirii în mod transparent a majorității parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii ‪‎Moldova”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22