Criza siriană: Trump spune că toate opțiunile pentru pedepsirea lui Assad „sunt pe masă”

Redactia | 12.04.2018

Președintele Donald Trump evaluează opțiunile pe care le are pentru atacurile împotriva Siriei, împreună cu aliații occidentali, ca răspuns la presupusul atac cu arme chimice dintr-o suburbie a Damascului. Atacul este negat vehement de Siria și Rusia, care susțin că totul este doar o înscenare.

Pe aceeași temă

 

 

Șeful Pentagonului Jim Mattis și alți membri ai echipei naționale de securitate a Trump s-au întâlnit miercuri, după ce președintele a avertizat Rusia pe Twitter să aștepte la un baraj de tiruri cu rachete în Siria, spunându-i lui Putin: "Nu trebuie să fii aliat cu un animal care-și gazează propriul popor, și se bucură de asta! "

 

În ciuda retoricii agresive, președintele american nu a decis încă să se răzbune împotriva lui Assad, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, declarând reporterilor miercuri că președintele a purtat discuții cu un mai mulți aliați-cheie în ultimele zile.

 

"Noi considerăm că avem o serie de opțiuni și toate aceste opțiuni sunt încă pe masă", a spus Sanders atunci când a fost întrebat despre posibilitatea unei acțiuni militare. "Deocamdată, deciziile finale nu au fost luate."

 

Pe măsură ce tensiunile din Orientul Mijlociu s-au amplificat, premierul Theresa May a convocat joi o întâlnire de urgență a Cabinetului pentru a discuta răspunsul britanic la atacul cu arme chimice din Douma, un oraș care era controlat la acea dată de rebelii sirieni. Iar săptămânalul francez Le Point a relatat că una dintre navele de război franceze din estul Mediteranei a fost "agresiv" survolată de un avion rusesc.

 

Casa Albă a spus că Trump își va coordona răspunsul său cu președintele francez Emmanuel Macron, în timp ce a mai spus că nu are nicio îndoială - în ciuda protestelor Siriei și Rusiei - că guvernul Assad are vina pentru ceea ce s-a întâmplat în Douma.

 

"Toate dovezile arată că regimul sirian este responsabil", a declarat el miercuri reporterilor. "Vom lucra cu cei mai apropiați aliați ai noștri cu privire la modul în care putem asigura că cei responsabili sunt ținute să țină cont. Utilizarea în continuare a armelor chimice nu mai poate fi posibilă. "

 

Perspectiva participării directe a Franței - și eventual a altor aliați, cum ar fi Marea Britanie și Arabia Saudită - ar oferi o mai mare legitimitate pentru o operațiune, care altfel ar risca să fie criticată ca încălcând legile internaționale, a declarat Andrew Bell, profesor asistent la Universitatea din Indiana. O coaliție mai largă ajută la obținerea unui mandat umanitar pentru intervenția militară, a spus el.

 

Trump și-a exprimat clar opinia miercuri, spunând pe Twitter că relațiile cu Rusia nu au fost niciodată mai proaste și avertizând Moscova cu privire la o confruntare care se apropie.

 

„Rusia amenință că va doborî orice rachetă lansată spre Siria. Rusia fii pregătită, pentru că vor veni niște rachete drăguțe, noi și inteligente”, a scris Trump pe Twitter.

 

Retorica lui Trump îi îngrijorează pe investitori că va izbucni un război. Prețul petrolului a urcat la cel mai înalt nivel din ultimul an la Bursa New-Yorkeză. Turcia, care are trupe în Siria și-a văzut moneda depreciindu-se la un nivel record, iar indicele bursei de la Instanbul scăzând cu 1,3%. De asemenea, bursa din Arabia Saudită a scăzut și ea.

 

Mattis, care a fost miercuri alături de directorul CIA, Mike Pompeo, la Casa Albă a declarat că „este gata să ofere opțiuni militare dacă va fi cazul”.

 

Însă dacă o rachetă americană lovește instalațiile rusești în Siria - chiar și în mod neintenționat - ar putea duce la un joc periculos, cu atragerea trupelor americane într-un conflict de durată din care președintele SUA vrea să iasă. Rusia a întărit capacitățile de apărare ale Siriei, desfășurând baterii de rachete antieriene S-400, după ce SUA au lovit o bază militară siriană cu un an în urmă.

 

"Riscul unui conflict militar dintre Rusia și S.U.A. în Siria este foarte ridicat", a declarat Elena Suponina, analist la Institutul Rus de Studii Strategice, care acordă consultanță Kremlinului. "Dacă Trump ia această decizie și vor fi cetățeni ruși răniți, reacția va fi foarte dură".

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat reporterilor că Rusia continuă să creadă că afirmațiile privind un atac cu arme chimice sunt "fictive" și sunt folosite doar  ca un pretext pentru acțiunea militară.

 

"Nu participăm la diplomația de tip Twitter, suntem susținători ai abordărilor serioase", a spus Peskov. "Încă mai credem că este important să nu luăm decizii ce ar dăuna situației deja fragile din Siria".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22