Criza turco-rusa. Moscova: Nu vrem un razboi. Ankara: Avem dreptul sa ne aparam

Tudor Despina | 25.11.2015

In ciuda reactiilor dure lansate de Moscova, rusii nu par dispusi sa escaladeze un conflict cu turcii, in conditiile in care sunt deja angajati intr-o actiune militara in Siria. Dar nici nu pare ca Federatia are intentia de a-si modifica strategia in Orientul Mijlociu.

Pe aceeași temă

 

  • Ulterior relatarii de fata, un barbat prezentat de media rusesti ca fiind pilotul care a supravietuit in urma doborarii avionului Su-24 sustine ca nu a exista niciun avertisment din partea armatei turce, potrivit BBC News, citata de Hot News. Capitanul Konstantin Murakhtin a declarat pentru o televiziunea ruseasca ca "in niciun caz" avionul pe care il pilota ar fi putut viola spatiul aerian turcesc. Capitanul Murakhtin a fost salvat dupa o operatiune de 12 ore in care au fost implicat fortele speciale rusesti. "Nu a existat nicio somatie. Nici discutii radio, nici contact vizual. Nu a fost niciun contact", a declarat Konstantin Murakhtin, filmat din spate si prezentat ca fiind pilotul avionului doborat. "Daca (armata turca) ar fi vrut sa ne avertizeze, ar fi putut sa se arate, zburand langa noi. Nu a existat nimic din toate astea", a adaugat el. Totusi, de cateva ore circula pe internet si in presa o inregistrare in care se aud ceea ce par a fi somatiile aviatiei turce la adresa avionului rusesc.

  •  


***

Doborarea avionului de lupta rusesc de catre fortele turcesti la granita cu Siria scoate la suprafata tensiunile dintre cele doua forte si, implicit, dintre Moscova si NATO, dat fiind ca Ankara este parte a Aliantei.

 

Doborarea aeronavei militare Suhoi-24 undeva la granita turco-siriana tensioneaza atmosfera intr-o regiune si asa supusa unui conflict militar de ani de zile. In timp ce Ankara sustine ca avionul a fost reperat in spatiul sau aerian, Moscova spune ca aparatul de zbor se afla la cativa kilometri de frontiera cu Turcia, pe teritoriul Siriei. Vladimir Putin a acuzat “o lovitura in spate” primita de la turci, despre care a vorbit ca fiind “complici ai teroristilor”.

 

Nu vom tolera niciodata asemenea crime ca aceasta”, a spus liderul de la Kremlin, Putin vorbind despre “consecinte serioase”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita in Turcia programata pentru ziua de miercuri. Ministerul rus al Apararii a spus ca pregateste masuri de raspuns la asemenea incidente, arata Reuters. Ministrul Soigu a comunicat ca unul dintre avioanele Su-24 a fost doborat in Siria si ca “pe intreaga durata a zborului, aeronava se afla exclusiv in spatiul aerian al Siriei”.

 

Turcii au alta varianta

 

Pana la zece avertismente si somatii ar fi lansat armata turca, cerand aeronavei sa paraseasca spatiul aerian al tarii, inainte sa traga. La cateva momente mai tarziu, imaginile aratau avionul in cadere libera, cuprins de flacari. "Datele pe care le avem sunt foarte clare”, a spus un oficial turc pentru Reutes. “Doua avioane se apropiau de granitele noastre, noi le-am avertizat in timp ce se apropiau. Informatiile noastre arata clar ca spatiul aerian al Turciei a fost violat in mai multe randuri. Si l-au violat cu buna stiinta”.

 

Intr-o scrisoare transmisa Consiliului de Securitate al ONU, Turcia argumenteaza ca a doborat avionul in timp ce era localizat in spatiul aerian al tarii. Alaturi de un al doilea avion, aparatul a zburat mai mult de o mila in interiorul Turciei timp de 17 secunde, in ciuda faptului ca a fost somat de zece ori in decurs de cinci minute pentru a schimba cursul, se arata in scrisoare.

 

Si presedintele turc sustine argumentul armatei, in ciuda reactiilor Moscovei: “Nimeni nu trebuie sa aiba dubiu ca noi am depus cele mai bune eforturi sa evitam acest incident. Dar toata lumea trebuie sa respecte dreptul Turciei de a-si apara granitele”, a spus Recep Erdogan in cadrul unui discurs sustinut in capitala tarii. Acelasi semnal il transmite si Washingtonul, de unde presedintele Barack Obama a punctat ca turcii au dreptul la apararea teritoriului lor, insa a cerut temperare in analizarea situatiei si luarea unor decizii.

 

NATO, solidara cu Ankara

 

Desi tensionata, relatia turco-rusa se afla in expectativa. La scurt timp dupa incident, Ankara a cerut o sedinta extraordinara a Consiliului de Securitate al NATO. Evaluarile Aliantei sunt conforme cu informatiile Turciei, anume ca avionul militar rus a incalcat spatiul aerian al tarii.

 

Noi suntem solidari cu Turcia si sprijinim integritatea teritoriala a aliatului nostru din cadrul NATO”, a spus secretarul general Jens Stoltenberg. El a lansat un apel la “calm si detensionare” in ce priveste urmarile incidentului si a subliniat ca inamicul comun al Aliantei si al Moscovei este gruparea terorista Statul Islamic, iar rusii ar trebui sa se ghideze dupa acest principiu.

 

Intre timp, Serghei Lavrov a tinut sa spuna ca Rusia nu va porni un razboi impotriva Turciei, in urma doborarii avionului, potrivit Digi 24. Dar Kremlinul a dispus consolidarea prezentei militare pe teritoriul Siriei. Astfel, baza militara de la Latakia urmeaza a fi dotata cu sisteme de aparare antiaeriana de ultima generatie S-400. Si crucisatorul Moskva a sosit in apropiere de Latakia, in nord-vestul Siriei.

 

De la Kremlin, Vladimir Putin a confirmat consolidarea prezentei militare rusesti in Siria: “Sper ca aceasta desfasurare de forte, precum si alte masuri luate vor fi suficiente pentru a asigura securitatea zborurilor”, a spus liderul rus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22