Cât de sinceră e retragerea lui Putin din Siria? Moscova continuă consolidarea militară

Tudor Despina | 31.03.2016

La jumătatea acestei luni, Vladimir Putin anunța retragerea forțelor armate ruse din Siria. Totuși, liderul de la Kremlin pare să aibă o înțelegere diferită asupra ideii de retragere militară.

Pe aceeași temă

 

Cel puțin asta arată o analiză Reuters, care punctează că, începând din 14 Martie – când Putin a făcut anunțul privind retragerea –, semnalele au indicat o întărire a prezenței militare ruse în Siria, mai mult decât o retragere din Orientul Mijlociu. De altfel, nu ar fi prima dată când Kremlinul spune un lucru și face altul. A fost nevoie de luni de zile pentru ca Putin să recunoască faptul că Moscova are soldați în estul Ucrainei și că acei așa-ziși “omuleți verzi” care au preluat Crimeea prin forța armelor erau, de fapt, membri ai forțelor speciale ruse. Acum, cei de la Reuters scriu că mai multe date de pe teren indică o contradicție: Moscova spune că se retrage din Siria, dar își întărește prezența militară.

 

Când Vladimir Putin a anunțat retragerea majorității contingentului militar rus din Siria, era de așteptat ca Yauza, un spărgător naval de gheață rus și una dintre principalele nave de aprovizionare a misiunii ruse în Siria, să se întoarcă acasă, în portul său din Oceanul Arctic”, arată Reuters. Dar la trei zile după ce Putin a anunțat în 14 Martie retragerea, Yauza putea fi văzută părăsind portul rus Novorosisk de la Marea Neagră, cu destinația Tartus, în Siria, acolo unde Rusia deține o bază navală.

 

Orice încărcătură căra nava, era grea. Yauza apăsa greu în apă, în timp ce înainta, fapt ce indică că retragerea parțială a rușilor din Siria e, de fapt, o consolidare a prezenței militare în Orientul Mijlociu, prin alimentarea cu mai multe echipamente. Pe lângă baza de la Tartus, Moscova mai deține o bază militară aeriană la Hmeymim. Putin a spus că Rusia va menține controlul asupra ambelor facilități militare. De fapt, de la anunțul privind retragerea, Kremlinul nu a oferit informații despre forțele militare detașate în Siria sau detalii despre retragere. A spus că se retrage și atât.

 

Mai mult, datele disponibile arată că ruta navală dintre Marea Neagră și Mediterana e intens folosită de ruși. Mai mulți boggeri turci au fotografiat nave ruse trecând în mod repetat prin strâmtoarea Bosfor. Reuters explică activitatea navală intensă prin faptul că Rusia urmărește să consolideze și prezența militară din Mediterana, acum având mai multe nave de război în apropierea coastei Siriei decât atunci când Putin anunța retragerea, acum două săptămâni.

 

Toate navele ruse care au trecut Bosforul, mai arată sursa citată, puteau fi văzute cum duceau o încărcătură mult mai grea în drum spre Siria, decât o făceau la întoarcere spre Rusia.

 

Spre exemplu, de la anunțul privind retragerea din Siria, Rusia a trimis două nave folosite de obicei pentru transportul de trupe și blindaje – Cezar Kunikov și Saratov –, ambele circulând în Mediterana alături de Yauza. În timp ce înainta în apă, Saratov arăta încărcată în drum spre Siria. “Linia sa de încărcare era vizibil mai joasă decât în 14 Martie, când a fost fotografiată mergând în celălalt sens, spre Rusia”, explică Reuters.

 

Ceea ce determină întrebarea pertinentă: cât de sincer e Putin în privința Siriei și ce înseamnă retragerea militară pentru liderul rus?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22