Cum a capitalizat politic un înalt oficial rus atacurile teroriste din Bruxelles

Tudor Despina | 23.03.2016

Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Rusiei a făcut din atacurile teroriste din Bruxelles o temă de atac la Alianța Nord Atlantică.

Pe aceeași temă

 

La câteva ore după ce Europa a suferit un nou șoc terorist, pe fondul atacurilor din Bruxelles, un înalt oficial rus a găsit de cuviință să capitalizeze politic situația creată. Alexei Pușkov, șeful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Rusiei, a acuzat Alianța Nord Atlantică de faptul că și-a neglijat responsabilitățile în mijlocul continentului, în schimbul confruntării Federației.

 

La scurt timp după ce s-au auzit mai multe explozii în capitala Belgiei și a Uniunii Europene, Alexei Pușkov, considerat a fi unul dintre aliații lui Putin și un membru de bază al partidului prezidențial Rusia Unită, a scris pe Twitter că, în timp ce Secretarul General al NATO “se luptă cu amenințarea imaginară a Rusiei”, teroriștii “detonează oameni chiar sub nasul său, în Bruxelles”.

 

Ulterior, Pușkov a revenit cu un nou mesaj pe rețeaua de socializare: “Profunde condoleanțe pentru familiile victimelor din Bruxelles. E timpul ca Europa să-și dea seama de unde vine pericolul real și să-și unească forțele cu Rusia”. Potrivit Newsweek, sediul NATO din Bruxelles se află la jumătatea drumului dintre aeroport și stația de metrou Maelbeek, cele două locuri în care au explodat bombele.

 

Alianța Nord Atlantică desfășoară în această perioadă cea mai mare ranforsare a prezenței militare în Europa de Est de la finalul Războiului Rece, pe fondul agresivității Rusiei în regiune. Moscova a criticat în repetate rânduri ceea ce a numit expansiunea NATO spre granițele sale și a avertizat cu răspunsuri pe măsură.

 

Potrivit Huffington Post, Kremlinul sau NATO nu au răspuns imediat la afirmațiile lui Pușkov. În schimb, Jens Stoltenberg a condamnat “atacul laș” și a promis că “terorismul nu va înfrânge democrația”. Mai mult, Alianța a confirmat că a ridicat nivelul de securitate în jurul sediului din Bruxelles, pe fondul atacurilor. Kremlinul a refuzat să comenteze afirmațiile lui Pușkov, în schimb Putin i-a transmis condoleanțe Regelui Filip al Belgiei, potrivit unei declarații emise de Administrația Prezidențială rusă.

 

În Ianuarie, Vladimir Putin spunea că atentatele teroriste din Paris, din Noiembrie 2015, ar fi putut fi evitate dacă Occidentul îl asculta și nu se lansa într-o intervenție militară în Orientul Mijlociu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22