Pe aceeași temă
European Aviation Safety Agency (EASA)a emis o avertizare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Rusia a inceput sa lanseze rachete de pe nave de razboi stationate in Marea Caspica spre obiective rebele aflate la circa 1500 km departare in Siria.
Potrivit EASA, "in drumul lor spre Siria, rachetele au trecut prin spatiul aerian al Iranului si al Irakului, pe dedesubtul rutelor de zbor folosite de avioanele de transport comercial", citeaza Hotnews.
Mai multe companii aeriene, inclusiv Air France, au inceput de luni sa isi modifice rutele pentru a evita zona.
British Airways a refuzat initial sa spuna daca isi schimba rutele pentru zborurile din regiune insa site-urile care permit urmarirea in timp real a avioanelor par sa arate ca arate ca zboruri BA traversau in continuare, luni, Marea Caspica.
Compania aeriana a declarat ca "nu va zbura niciodata intr-un spatiul aerian daca nu este multumita de conditiil de siguranta" si ca tine legatura cu agentiile guvernamentale si de securitate pentru a actualiza informatiile privind siguranta, spune Hotnews.
In noaptea de luni, British Airways a aratat ca buletinul de informare al EASA nu contine nicio recomandare pentru companiile aeriene, altele decat cele deja in vigoare pentru regiunea vizata.
Pericolul zborurilor peste zone de razboi a fost evidentiat anul trecut, cand aeronava Malaysia Airlines MH17 a fost doborat deasupra estului Ucrainei, in iulie 2014, cu 298 de persoane la bord.
CITIȚI ȘI: VIDEO Ancheta: Zborul MH17, doborât de o racheta BUK lansata din zona rebelilor prorusi
Cei 298 de pasageri ucisi in urma prabusirii cursei de linie MH17, in vara anului 2014, in estul separatist al Ucrainei, au fost loviti de o racheta sol-aer de tip BUK lansata din zona controlata de separatistii prorusi.
Asta a stabilit ancheta internationala derulata in urma tragicului eveniment de acum mai bine de un an, Biroul olandez pentru Securitate (OVV) prezentand, astazi, in mod oficial concluziile raportului.
Asa cum era de asteptat, rusii continua sa respinga aceasta varianta. De la Moscova, lucrurile sunt percepute altfel.
“In ciuda eforturilor repetate si indelungate ale Rusiei de a organiza ancheta in asa fel incat concluziile sa fie cuprinzatoare si impartiale si sa ia in calcul toate informatiile pe care le avem, este o incercare evidenta de a trage concluzii partinitoare, de a executa ordine politice”, a spus astazi Serghei Ryabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, potrivit Reuters, citata de Hot News.