Pe aceeași temă
Beijingul considera ca are drepturi istorice asupra unei mari parti a Marii Chinei de Sud, pe care a delimitat-o pe o harta publicata in 1947, insa nu si-a formulat niciodata oficial pretentiile. China foloseste o "linie in noua puncte" pentru delimitare, fata de care au protestat celelalte tari cu iesire la aceasta mare: Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei si Indonezia.
Instanta internationala de la Haga a hotarat marti intr-un litigiu intre China si Filipine, dand dreptate celei din urma si stipuland, pentru prima oara, ca Beijingul nu are dreptul sa revendice resursele din acea parte a marii pe care a delimitat-o, potrivit CNN.
China, care a refuzat sa participe la proces, nu accepta si nu recunoaste decizia, a anuntat agentia sa oficiala Xinhua.
Curtea de la Haga a mai decis, in procesul intentat in 2013 de Manila, ca Beijingul a violat drepturile statului Filipine privind pescuitul si explorarea petrolului in zona.
De asemenea, China si-a incalcat obligatia de a proteja si conserva ecosistemele fragile din zona, a provocat distrugeri coralilor din jurul insulelor sale artificiale, iar pescarii sai au ucis numeroase testoase si scoici uriase pe cale de disparitie, cu stirea statului.