Curtea de Arbitraj de la Haga: China incalca suveranitatea Filipinelor

Dora Vulcan | 12.07.2016

Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a dat, marti, o decizie istorica potrivit careia Beijingul nu are nicio baza legala sa revendice cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, asa cum o face din 1947.

Pe aceeași temă

 

 

Beijingul considera ca are drepturi istorice asupra unei mari parti a Marii Chinei de Sud, pe care a delimitat-o pe o harta publicata in 1947, insa nu si-a formulat niciodata oficial pretentiile. China foloseste o "linie in noua puncte" pentru delimitare, fata de care au protestat celelalte tari cu iesire la aceasta mare: Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei si Indonezia.

 

 

Instanta internationala de la Haga a hotarat marti intr-un litigiu intre China si Filipine, dand dreptate celei din urma si stipuland, pentru prima oara, ca Beijingul nu are dreptul sa revendice resursele din acea parte a marii pe care a delimitat-o, potrivit CNN.

 

China, care a refuzat sa participe la proces, nu accepta si nu recunoaste decizia, a anuntat agentia sa oficiala Xinhua.

 

Curtea de la Haga a mai decis, in procesul intentat in 2013 de Manila, ca Beijingul a violat drepturile statului Filipine privind pescuitul si explorarea petrolului in zona.

 

De asemenea, China si-a incalcat obligatia de a proteja si conserva ecosistemele fragile din zona, a provocat distrugeri coralilor din jurul insulelor sale artificiale, iar pescarii sai au ucis numeroase testoase si scoici uriase pe cale de disparitie, cu stirea statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22