Curtea Penală Internațională anchetează crime de război în conflictul ruso-georgian

Tudor Despina | 27.01.2016

Războiul ruso-georgian din 2008 va face obiectul unei investigații a Curții Penale Internaționale (CPI).

Pe aceeași temă

 

O decizie în acest sens a fost luată miercuri, când judecătorii Camerei I a CPI au autorizat un procuror să lanseze o investigație asupra conflictului în urma căruia regiunile Abhazia și Osetia de Sud s-au separat de Georgia și au intrat sub influența directă a Kremlinului.

 

Curtea consideră că există o bază rezonabilă pentru a cerceta posibile crime aflate sub jurisdicția CPI. “Asemenea fapte includ crime împotriva umanității, transfer forțat de populație, atacuri asupra forțelor de menținere a păcii, atacuri asupra populației civile și distrugeri de proprietate, toate presupus comise în contextul conflictului armat internațional din 1 Iulie și 10 Octombrie 2008”, arată Curtea.

 

Încă din Octombrie anul trecut se vorbea despre o posibilă anchetă a Curții Penale Internaționale asupra incursiunii militare ruse în Georgia. Situația reprezintă o premieră în ce privește Federația Rusă. Moscova e un opozant declarat al instituției judiciare internaționale.

 

Alături de Abhazia, Osetia de Sud reprezintă cea de-a doua regiune separatistă asupra căreia Moscova a avut câștig de cauză în scurtul război purtat împotriva Georgiei, în 2008. După acest moment, rușii au reorganizat ambele regiuni ca state independente, aflate însă sub influența Moscovei. Occidentul nu recunoaște ruptura celor două regiuni de la Georgia.

 

Osetia de Sud și Abhazia sunt părți integrale ale Georgiei. NATO susține în totalitate suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în granițele sale recunoscute internațional. Continuăm să cerem Rusiei să-și retragă forțele din Georgia”, transmitea Alianța, la finalul lui 2015.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22