Curtea Penală Internațională, mandat de arestare pentru Putin, acuzat oficial de crime de război

L. G. | 17.03.2023

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova, un membru al guvernului lui Putin, a anunțat vineri instanța internațională.

Pe aceeași temă

Maria Lvova-Belova este oficialul de la Kremlin aflat în centrul presupusei scheme de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

CPI a anunțat că atât Putin, cât și Lvova-Belova sunt „presupuse responsabili pentru crimele de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

Context

Potrivit guvernelor SUA și a mai multor țări europene, administrația Putin a realizat o schemă de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia, adesea într-o rețea de zeci de lagăre, unde minorii sunt supuși reeducării politice.

„Acțiunile Mariei Lvova-Belova includ în mod special adoptarea forțată a copiilor ucraineni în familiile ruse, așa-numita „educație patriotică” a copiilor ucraineni, modificări legislative pentru a accelera acordarea cetățeniei Federației Ruse copiilor ucraineni și îndepărtarea deliberată a copiilor ucraineni. de către armata Rusiei”, a declarat Trezoreria SUA în septembrie.

Funcția ei este de Comisar pentru drepturile copilului în cabinetul președintelui rus.

Declarația de vineri a CPI arată că există „motive rezonabile să se creadă că dl Putin poartă răspunderea penală individuală pentru crimele menționate mai sus”, atât pentru pentru că a comis actele direct sau prin alte persoane aflate la comandă, cât și pentru „eșecul său de a exercita controlul în mod corespunzător asupra civililor și subordonații militari”.

Rusia a calificat rapoartele privind relocarea forțată a copiilor drept „absurde” și a spus că face „tot ce poate” pentru ca minorii să rămână lângă familiile lor.

Judecătorii au luat în considerare emiterea de mandate secrete, dar au decis că publicarea acestora ar putea "contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni". Moscova a declarat că nu recunoaște jurisdicția CPI.

Un grup de anchetă ONU estima joi că transferul de către Rusia a unor copii ucraineni în zone aflate sub controlul său, în Ucraina, dar şi pe propriul teritoriu rusesc, constituie o ”crimă de război”, relatează News.ro.

123 de țări sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Dintre ele, 33 sunt state africane, 19 sunt țări din Asia-Pacific, 18 din Europa de Est și 28 din America Latină și Caraibe, iar 25 din Europa de Vest. Tratatul nu a fost nici semnat nici ratificat de câteva țări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22