Pe aceeași temă
Epicentrul cutremurului a fost localizat lângă Petrinja, dar mişcarea pământului a fost resimţită puternic în toată Croaţia.
Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, informează Centrul Seismologic Euromediteranean (EMSC).
Mai multe zone din Croaţia au rămas fără alimentare cu energie electrică, iar liniile telefonice au fost afectate.
Seismul a produs panică: „Pur și simplu, casele se legănau”, a povestit un localnic.
„Am reuşit să scoatem un copil afară, era în maşină. Totul s-a prăbuşit, proprietarul este înăuntru, dar nu răspunde", a declarat un tânăr.
"E greu, am auzit că şi grădiniţa s-a prăbuşit. Nu erau copii în grădiniţă ...", a povestit altul.
Seismul a fost resimțit și în Italia, de-a lungul coastei Adriaticii, de la Trieste la Abruzzo, unde pompierii au primit sute de apeluri, scrie cotidianul La Repubblica.
Cu o zi în urmă, în apropiere de Zagreb a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat luni disponibilitatea de a ajuta Croaţia. „Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, a transmis şefa executivului european pe Twitter.
Premierul croat Andrej Plenkovic, care a vizitat în cursul dimineţii oraşul Sisak, aflat aproape de epicentrul seismului, a salutat susţinerea manifestată de Uniunea Europeană, menţionând la rândul lui pe Twitter că acest sprijin va fi „vital pentru reconstrucţia în Sisak, Petrinja şi Sisak-Moslavina, aşa cum este şi cooperarea UE la reconstrucţia Zagrebului după seismul din martie”.
Spitalul din Sisak a fost avariat, dar poate funcţiona normal în continuare, a menţionat directorul unităţii, Tomislav Dujmenovic, citat de Agerpres.