Cutremur în Albania de 6,4. Cincisprezece morți, 600 de răniți. România trimite două aeronave

Dora Vulcan | 26.11.2019

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade a avut loc marți dimineață în Albania, la aproximativ 40 de kilometri de capitala țării, Tirana, anunță Centrul Seismografic European-Mediteranean.

Pe aceeași temă

Țări afectate: Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania.

Cel puțin 13 persoane au murit și peste 600 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 care a lovit Albania în primele ore ale dimineții, fiind cel mai puternic seism produs în țară în ultimii 20 de ani. Mai multe clădiri s-au prăbuşit şi oamenii au ieşit panicaţi în stradă când locuinţele au început să se zdruncine în timp ce dormeau.

UPDATE - 15 oameni au murit în urma cutremurului produs în Albania. Mulți oameni sunt în continuare prinși sub dărâmături. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare.

UPDATE- Numărul morților a crescut la 13.

″Numărul morţilor este de 13″, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. Aproximativ 600 de persoane au fost rănite în acest cutremur.

Aproape două mii de membri ai echipelor de salvare s-au mobilizat imediat după cutremur pentru a salva victimele rămase între casele şi blocurile dărâmate în mai multe oraşe, printre care Durres, Kurbin şi capitală Tirana.

Eforturile echipelor de salvare s-au desfăşurat contra-cronometru, iar autorităţile, printre care şi premierul Edi Rama, au asistat la operaţiunile de scoatere a răniţilor dintre ruinele caselor.

Din primele estimări, zeci de clădiri din mai multe oraşe albaneze au fost distruse de seism, iar spitalele fac faţă cu greu numărului mare de răniţi. Cel puţin 150 de oameni primesc îngrijiri la spitale din Tirana şi Durres.

UPDATE - Numărul morților a ajuns la 11. Aproximativ 180 de persoane sunt rănite.

Între timp, mai mulți oameni au fost salvați din dărâmături.

Un salvator a surprins momentul emoționant în care un copil a fost scos dintre ruine.

Vezi imaginea pe Twitter

UPDATE - Numărul morților a crescut la 9.

UPDATE -România va trimite o echipă de salvare în Albania, anunță Raed Arafat, șeful DSU. 52 de români vor ajunge, cu două avioane MapN, în cursul zilei de marți, pentru a ajuta la căutarea celor prinși sub dărâmături.

Vezi imaginea pe TwitterVezi imaginea pe TwitterVezi imaginea pe TwitterVezi imaginea pe Twitter

UPDATE- MAE a transmis, marți, că nu există niciun cetățean român printre victimele cutremurului.

”Ambasada României la Tirana a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate în urma cutremurului produs la data de 26 noiembrie 2019, în apropierea orașului Durres, Republica Albania. Pănâ la acest moment, autoritățile locale nu au notificat misiunea diplomatică cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul ambasadei nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident”, se arată într-un comunicat al MAE.

UPDATE- Numărul morților a crescut 6.

UPDATE - De luni seară până marți dimineața au avut loc 15 cutremure cu magnitudine peste 3, în aceeași zonă. Cel mai mare dintre ele este cel de 6,3, urmat la scurt timp de o replică de 5,3.

Cel mai grav afectat este Durres, al doilea oraș ca mărime din Albania. Este și localitatea cea mai apropiată de centrul seismic al cutremurelor produse în ultimele 9 ore.

Conform autorităților, cel puțin 15 oameni sunt prinși sub o clădire de 6 etaje care s-a prăbușit, unde au loc în acest moment operațiuni de salvare.

Vezi imaginea pe TwitterVezi imaginea pe Twitter

UDPATE- O persoană a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprinsă de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS), citat de DPA, notează Agepres.

„Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături'', în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major. ''Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă'', a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Cutremurul a fost urmat la câteva minute de o replică cu magnitudinea 5,3.

Un cutremur cu o asemenea magnitudine are potenţialul să provoace pagube şi victime. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi a avut epicentrul în Marea Adriatică la circa 30 de kilometri de capitala Tirana.

S-a simţit pe o rază de mai multe sute de kilometri în zona Balcanilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22