Pe aceeași temă
„China nu este singurul regim autoritar din lume, dar fără îndoială este cel mai bogat, cel mai puternic şi cel mai dezvoltat în domeniul inteligenţei artificiale“, a spus Soros în cursul dineului pe care îl organizează anual în marja Forumului Economic Mondial.
„Asta face din Xi Jinping cel mai periculos duşman al celor care cred în societăţile libere“, a adăugat el. Membrii echipei sale au difuzat imediat copii în chineză ale discursului său, în care mai afirmă că îşi „pune cea mai mare speranţă“ în poporul chinez.
Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Soros l-a atacat pe președintele chinez pentru proiectul monitorizării cetățenilor chinezi cărora li se va acorda un credit social, un punctaj de bună-purtare.
„Vreau să atrag atenția asupra pericolului mortal pentru societățile deschise (liberale) reprezentat de noile tehnologii, machine learning și inteligența artificială care ajung pe mâinile unor regimuri represive”, a declarat Soros.
Monitorizarea cetățenilor chinezi
„Sistemul de credite sociale nu este pe deplin operațional, dar este clar care este scopul său. Va subordona soarta fiecărui individ interesului partidului-stat într-un mod fără precedent în istorie”, a adăugat el.
Anunțat în 2014, sistemul de monitorizare al comportamentului cetățenilor chinezi, cărora li se acorda un punctaj în funcție de care vor putea beneficia de anumite avantaje. De exemplu, cei care nu respectă regulile de circulație, critică guvernul sau cumpără prea des băuturi alcoolice nu vor mai avea dreptul la călătorii cu trenul sau avionul iar copiii lor nu vor mai fi admiși în școlile de elită.
Acest sistem „big brother” care va monitoriza 24 de ore pe zi comportamentul cetățenilor chinezi va deveni funcțional 100% în 2020 și implementarea lui va fi obligatorie în toate localitățile din China.
De asemenea, Soros a îndemnat Statele Unite „să acţioneze cu fermitate“ împotriva companiilor IT&C chineze Huawei şi ZTE. „Anul trecut, mai credeam că statul chinez ar trebui integrat mai mult în instituţiile guvernării mondiale, dar comportamentul lui Xi m-a făcut între timp să-mi schimb părerea“, a explicat el.
„Dacă aceste companii vor domina piaţa mondială de telecomunicații 5G, atunci vor reprezenta un risc inacceptabil pentru securitatea mondială“, a atenţionat miliardarul. Soros a calificat China drept un „adversar strategic“ al Statelor Unite.
Pe de altă parte, George Soros a criticat Rusia. „M-am concerntrat asupra Chinei, dar societăţile libere au şi alţi duşmani, în primul rând Rusia lui Putin. Cel mai periculos scenariu ar fi ca aceşti duşmani să conspire între ei şi să înveţe lucruri unii de la alţii pentru a oprima şi mai mult popoarele“, a avertizat el.
Cine este George Soros?
Miliardarul George Soros (88 de ani) s-a născut în Ungaria într-o familie de evrei care a emigrat în SUA în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
Desfășoară vaste activități filantropice, finanțând organizații umanitare care luptă pentru drepturile omului și o societate deschisă în întreaga lume.
Este un donator important pentru Partidul Democrat și un susținător al campaniilor electorale ale lui Hillary Clinton și Barack Obama.
Pentru el, președintele Donald Trump nu este decât „un impostor”
Soros este criticat de către mișcările de dreapta, conservatoare, în cea mai mare parte din cauza suportului pe care îl acordă cauzelor liberale, progresiste, uneori chiar stângiste.