Decizie CEDO: Interceptarile telefonice ale avocatilor pot fi folosite in justitie

Vlad Toma | 17.06.2016

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca interceptarea discutiilor telefonice dintre avocati si clientii lor poate fi folosita in justitie daca exista suspiciuni ca avocatul a participat la o infractiune, anunta Adevarul.

Pe aceeași temă

 

Conform sursei citate, CEDO considera insa „ca drepturile la apărare ale clientului nu trebuie sa fie alterate, respectiv ca afirmaţiile sale transcrise să nu fie folosite împotriva sa în procedura al cărei obiect este”.
 

In Parlamentul Romaniei, lucrurile par sa mearga intr-o directie contrara deciziilor CEDO. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat acum cateva zile proiectul de lege care modifica legea avocaturii, acordand imunitate avocatilor, fara a tine cont de criticile ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

 

Modificarile au fost de asemenea criticate de Alina Gorghiu, co-presedintele PNL: "Proiectul de modificare a Legii Avocaturii, adoptat săptămâna trecută în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, are nevoie categoric de revizuiri. Spun acest lucru nu doar ca om politic, ci și ca avocat. Cred că cetățenii, indiferent de profesie, trebuie să fie egali în fața legii. Nici avocaţii, nici alte categorii de cetăţenii, nu trebuie să fie privilegiaţi în raport cu legea."

 

Modificarile prevad ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sunete, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor, conform Hotnews.
 

DNA a precizat intr-un raspuns transmis Hotnews in iunie 2015 ca adoptarea modificarilor la legea avocaturii "ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata."

 

Amendamentul legat de interdictia confiscarii comunicarilor dintre avocati si clientii lor a fost depus de senatorul PSD, Ioan Chelaru. Acesta a depus de asemenea un amendament care prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, fiind obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism. 

 

Conform unei alte modificari, interceptarea avocatilor va deveni imposibila deoarece acestia trebuie anuntati de judecator imediat dupa ce masura a fost dispusa impotriva lor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22