Decizie radicală: Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, suspendat din Partidul Popularilor Europeni

Laurentiu Gheorghe | 20.03.2019

Decizia luată miercuri, de suspendare a Fidesz, a fost luată după ce unele partide membre ale familiei popularilor europeni au amenințat cu plecarea, precum creștin-socialii din Luxemburg.

Pe aceeași temă

Adunarea politică a PPE a luat decizia cu 190 de voturi „pentru” și doar trei abțineri, în cadrul unui scrutin secret.

Această decizie înseamnă că dreptul de vot al Fidesz în PPE va fi temporar suspendat, până când se va lua o decizie definitivă. Fidesz nu va mai putea participa la nici o reuniune a PPE și nu va mai putea vota în nici un comitet. Pe perioada suspendării activitatea Fidesz va fi analizată de un comitet înființat special în acest scop.

Din Comitetul care va monitoriza felul în care Fidesz respectă normele și valorile creștin-democrației europene vor face parte Herman Van Rompuy (fost premier al Belgiei) Hans-Gert Pottering (fost președinte al PE, Germania) si fostul cancelar al Austriei, Wolfgang Schussel.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a participat, miercuri, la reuniunea Partidului Popular European (PPE), unde s-a transat situatia Fidesz, la capatul unei dispute care dureaza deja de cativa ani si care a culminat cu o campanie antieuropeana dusa la Budapesta, deloc confortabila PPE.

Afisele in care presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este prezentat ca o marioneta manuita de miliardarul George Soros pentru a sprijini imigratia necontrolata in Ungaria au fost prea mult pentru popularii europeni.

Nu-i putem pretinde lui Timmermans sa se ocupe de socialiștii romani, pana nu ne facem si noi curat in curte, spunea, într-un interviu acordat Ziare.com, șeful Partidului Creștin-Social din Luxemburg, Frank Engel, unul dintre membrii importanți ai PPE.

„La ultimele alegeri, Fidesz nu a avut un program. A fost doar Orban contra imigrației. Ca și cum, de la Sfântul Ștefan încoace, Orban este cel mai mare mare ungur al tuturor timpurilor, care salvează întreg continentul", spune Frank Engel.

„Noi i-am dat multe șanse lui Viktor Orban, oportunitatea de a explica, de a se schimba. În interiorul familiei noastre politice, am spus ca e mai bine sa-l ținem în interior, pentru a-l tempera. Dar ce am obtinut? Un Orban care este si mai radical si care a inceput sa-si atace familia politica, sa-i numeasca "idioti utili" pe critici, deci s-a ajuns la rezultatul contrar", adaugă europarlamentarul roman Cristian Preda.

Multe partide mari nu au fost încântate de ideea de a expulza Fidesz înainte de alegerile europene. Compromisul, care constă în suspendare temporară până la concluziile anchetei, a fost propus de șefa creștin-democraților germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea Angelei Merkel. Cele două formațiuni germane, CDU, al lui Merkel și bavarezul CSU, al candidatului PPE la președinția Comisiei Manfred Weber, rămân divizate.

Nici Manfred Weber nu a dorit excluderea, pur și simplu, a Fidesz, pentru că dorește să devină președintele Comisiei Europene și are nevoie de toate voturile, iar Fidesz are 12 europarlamentari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22