Declinul democrației în Europa este cel mai mare decât în restul lumii. România e codașa UE

Laurentiu Gheorghe | 09.01.2019

Democrația este în criză în Europa, unde se înregistrează o scădere dramatică a acestui indicator, se arată în raportul pe 2018 făcut de The Economist Intelligence Unit (EIU).

Pe aceeași temă

O "stare democratica" mai rea se inregistreaza in special in Europa Occidentala, pentru al treilea an consecutiv, se arata in raportul citat de Euronews, relatează Ziare.com.

In pofida unei usoare imbunatatiri a situatiei in 2018, situatia in Europa de Est a inregistrat cea mai importanta deteriorare de cand EIU intocmeste raportul "Indicele democratiei" (din 2006).

In pofida acestei deteriorari, tarile din Europa continua sa domine clasamentul la nivel mondial - Norvegia se claseaza pe primul loc (scor 9,87), urmata de Islanda (9,58) si Suedia (9,39).

Rusia se claseaza ca tara cea mai putin democratica din Europa - pe locul 144 in clasamentul mondial -, in urma unor tari precum Afganistanul si Zimbabwe.

Europa de Vest figureaza in raport prin tari considerate "democratii depline", iar in Europa de Est nicio tara nu atinge acest statut, o regiune in care domina "democratiile deficiente".

Calitatea democratiei in Romania a scazut in 2018 si a ajuns la 6,38, comparativ cu situatia din 2017, cand scorul tarii noastre a fost 6,44.

Punctajul 6,38 incadreaza Romania la categoria "democratie deficienta", tara noastra reusind sa ocupe locul 12 din 28, in ce priveste calitatea democratiei in tarile din Europa de Est. La nivel global, ocupam locul 66 din 167.

Astfel, suntem mai aproape de grupul regimurilor hibride decat de cel al democratiilor consolidate.

In plus, "scorul Romaniei la 'libertati civile' a scazut dupa implementarea in 2018 mai multor legi care slabesc independenta sistemului judiciar". In raport se aminteste si de revocarea din functia de procuror sef al DNA a Laurei Codruta Kovesi.

Clasamentul EIU pe 2018 este marcat de caderi notabile - ale Austriei, Georgiei, Ungariei, Rusiei, Turciei, iar cea mai importanta este a Italiei.

Deprecierea situatiei democratiei in unele tari vest-europene a condus la o crestere a sustinerii fata de partide antisistem si fata de "oameni puternici" politici atat pe esicherul de stanga, cat si dreapta, se subliniaza in raport.

In Italia, ascensiunea acestui tip de politica, sub forma unei coalitii guvernamentale intre Miscarea Cinci Stele (M5S, antisistem, populisti) si Liga (extrema dreapta), a condus la caderea tarii de pe locul 21 pe locul 33 in 2018.

Instalarea la putere a unor formatiuni antisistem in tari ca Austria si Italia constituie "reflectarea incapacitatii continue a principalelor formatiuni politice de a raspunde unor ingrijorari si insecuritatii unor parti importante ale populatiei", subliniaza EIU.

Guvernul italian ilustreaza o "dezamagire profunda fata de institutiile politice, inclusiv fata de Parlament si partidele politice, printr-o sustinere a unor 'oameni puternici' care ocolesc institutiile politice", se arata in raport.

Este criticat vicepremierul Matteo Salvini, atat in privinta bilantului sau in domeniul drepturilor omului, cat si politicilor contra imigratiei.

Insa clasamentul EIU nu este in intregime negativ. In pofida acestei deteriorari generale constatate in ultimii trei ani in Europa de Vest, Finlanda, Germania si Malta si-au imbunatatit scorul.

"Imbunatatiri substantiale" s-au inregistrat, de asemenea, in Europa de Est, in Armenia, Estonia si Macedonia.

Estonia s-a clasat in 2018 drept cea mai buna intre "democratiile deficiente" din Europa de Est, printr-o "imbunatatire semnificativa a perceptiei cu privire la increderea in Guvern si partidele politice".

Suedia, pe locul trei in clasamentul global - a fost anul trecut cel mai democratic stat din Uniunea Europeana (UE).

In coada clasamentului statelor membre UE se afla, dupa Croatia, Romania, care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22