Delegația condusă de Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev. Ce cod vestimentar trebuie să respecte

L. G. | 02.02.2023

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a sosit joi în capitala Ucrainei, Kiev, înaintea „summitului UE-Ucraina” de vineri.

Pe aceeași temă

„Mă simt bine că m-am întors la Kiev, pentru a patra oară de la invazia Rusiei”, a scris von der Leyen pe Twitter. „De data aceasta, cu echipa mea de comisari. Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna. Și ca să ne adâncim și mai mult sprijinul nostru și cooperarea.”

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a anunțat marți întâlnirea, dar nu a oferit detalii despre cine va participa. El a declarat pentru Politico într-un interviu publicat luni că Ucraina, căreia i s-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană în iunie anul trecut, are un „plan ambițios” de a adera la blocul comunitar în următorii doi ani.

Ursula von der Leyen merge joi alături de 15 comisari europeni la Kiev pentru a participa la summitul Ucraina – UE, potrivit unui anunț al Comisiei Europene. Comisarul român pentru Transporturi, Adina Vălean, nu apare pe lista participanților făcută publică de Comisia Europeană.

Oficialii UE au călătorit cu trenul de la Bruxelles, cu instrucțiuni clare transmise într-o notă internă, inclusiv în materie de cod vestimentar, pentru că hainele pot transmite un mesaj, scrie POLITICO.

Este un truism pe care politicienii se feresc să îl recunoască, dar în munca lor contează adesea la fel de mult ca politica reală şedinţele foto şi simbolismul pe care îl transmit. Asta ar putea explica de ce, chiar înainte ca UE să finalizeze agenda şi lista de invitaţi pentru viitorul summit din Ucraina - când o mulţime de oficiali ai UE vor avea discuţii cu liderii ucraineni - a fost distribuită o notă internă cu un mesaj clar: există un cod vestimentar.

Cod vestimentar

Recomandat: "Ţinuta obişnuită de afaceri" (sau aşa cum veniţi la Bruxelles). Exclus: "Verde, kaki sau culori prea vii" (mai puţin frecvente şi în Cartierul European). Aceasta este esenţa notei interne văzute de POLITICO în ceea ce priveşte ţinuta.

Motivul notei, trimisă încă de săptămâna trecută, este, se pare, o încercare de a rezerva aspectul militar gazdelor şi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut din tricoul verde militar uniforma sa omniprezentă în timpul războiului. Cei responsabili cu organizarea la UE sunt probabil foarte conştienţi de faptul că este un stil adecvat pentru cei care luptă împotriva unei invazii ruse brutale - dar poate mai puţin potrivit pentru un comisar european, comentează POLITICO.

Nota - trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu stricteţe de serviciile de logistică şi protocol pentru această deplasare - nu oferă nicio explicaţie pentru interdicţia culorilor aprinse cu această ocazie, însă diplomaţii UE au declarat că este în conformitate cu aşteptările europene de a nu exagera cu imaginea şi de a rămâne consecvenţi cu mesajul politic. La urma urmei, UE ar putea fi nevoită să dezamăgească Ucraina în chestiuni spinoase, cum ar fi dorinţa acesteia de a adera rapid la blocul comunitar.

Oficialii UE au găsit modalităţi de a-şi arăta solidaritatea vestimentară cu Ucraina în trecut. În timpul discursului său anual privind starea Uniunii, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a purtat o ţinută în galben şi albastru aprins, reflectând steagul ucrainean. Şi celelalte femei din Comisia Europeană i s-au alăturat din public şefei lor, făcând astfel o declaraţie de solidaritate prin intermediul modei, reaminteşte POLITICO.

Oricum ar fi, vor exista puţine şanse pentru schimbări de ţinută în timpul viitorului summit UE-Ucraina, care se va desfăşura joi şi vineri la Kiev - pur şi simplu pentru că nu există timp şi spaţiu.

"Suntem rugaţi să călătorim cu un bagaj uşor (rucsac sau ceva similar), evitând valiza, dacă este posibil", se arată în notă. "Deoarece timpul exact de călătorie este imposibil de prevăzut, este recomandabil să fim pregătiţi să mergem la sosire direct din tren la întâlniri, în caz de nevoie", continuă documentul.

Ca sfat practic, fiind vorba despre o călătorie pe timp de iarnă, călătorilor li s-a spus că "se recomandă încălţămintea confortabilă şi, de asemenea, o jachetă/un palton călduros".

În mod previzibil, participanţii ar trebui să se aştepte la confort limitat în timpul călătoriei. "Cutiile cu mâncare rece vor fi distribuite în tren, dar vă rugăm să fiţi pregătiţi pentru alimente de bază", avertizează nota.

Trenul în sine va fi destul de aglomerat, în orice caz departe de compartimentul confortabil pe care preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit într-un tren cu vagon de dormit cu care s-a deplasat în Ucraina anul trecut: "Vor fi canapele de dormit individuale, cu o toaletă comună în fiecare vagon, fără băi", precizează nota.

Pentru a evita ca deplasarea să capete ceva din izul unei excursii cu clasa, au fost rezervate camere de hotel în Kiev "pentru a fi folosite pe timp de zi, joi, dacă timpul permite să mergem acolo înainte de începerea reuniunilor", specifică nota.

Fiind acordată atât de multă grijă aparenţelor, călătorilor li se reaminteşte că orice fotografie trebuie să susţină în mod credibil - şi nu să înlocuiască - mesajul politic pe care oficialii UE merg acolo pentru a-l transmite. "Vă rugăm să reţineţi că, în timpul reuniunilor cu membrii guvernului ucrainean, este de aşteptat ca membrii Colegiului să intervină atunci când este necesar", se mai arată în nota cu instrucţiuni văzută de POLITICO.

Președintele Comisiei Europene este însoțit în această vizită de următorii comisari:

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale;
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru oameni;
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședinte pentru o Europă mai puternică în lume;
Maroš Šefčovič, vicepreședinte pentru relații interinstituționale și previziuni;
Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență;
Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru Promovarea modului nostru de viață european;
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale;
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie;
Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură;
Didier Reynders, comisarul pentru justiție;
Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne;
Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor;
Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere;
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit;
Mairead McGuinness, și comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital.

Ucraina și Uniunea Europeană organizează vineri un summit la Kiev, guvernul ucrainean salutând acest „semnal puternic” trimis Moscovei la aproape un an de la începutul invaziei rusești.

La summit va participa și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22