Pe aceeași temă
„Președintele Trump tocmai ce a pus dinamită într-un butoi cu pulbere”, a spus fostul vicepreședinte Joe Biden. Echipa sa de campanie a difuzat un clip electoral în care Biden e prezentat ca un lider „de încredere și verificat în întreaga lume”, în contrast cu Trump care este „haotic, instabil”.
„Suntem la doar un pas de un nou război în Orientul Mijlociu”, a declarat senatorul liberal Elizabeth Warren. „Nu am ajuns întâmplător în acest punct. Suntem aici pentru că un președinte nebun, aliații săi și administrația sa au lucrat ani de zile pentru a ne aduce aici. ”
Asasinarea generalului Soleimani, considerat al doilea cea mai puternic om din Iran, după ayatollahul Kamenei, reprezint fără îndoială o escaladare dramatică a ostilităților din Orientul Mijlociu, dintre Iran și SUA și aliați lor.
Potrivit analiștilor, un conflict prelungit ar putea influența alegerile prezidențiale din această toamnă care au fost până acum dominate de subiectele interne, cum ar fi asistența medicală și banii din politică. Deși acest lucru ar putea fi un plus pentru candidații democrați, cum ar fi Biden, care și-a subliniat experiența și expertiza în politica externă, pentru cei care sunt mai puțin cunoscuți reprezintă un handicap.
„Beneficiarul final al cursei din Partidul Democrat ar putea fi unul dintre cei patru candidați din frunte”, a spus strategul democrat Steve Elmendorf, referindu-se la Biden, Warren, senatorul Bernie Sanders și Pete Buttigieg, fostul primar din South Bend, Indiana.
„Nimeni dintre cei care se plasează în spatele lor nu va avea șansa de a reseta cursa sau de a schimba lucrurile”, a spus Elmendorf, un susținător al lui Buttigieg, fost șef de cabinet al fostului speaker al Camerei Reprezentanților, Dick Gephardt.
Candidații democrați se vor confrunta cu alegătorii pentru prima dată în acest an pe 3 februarie, în statul Iowa unde se lansează bătălia de nominalizare a candidatului democrat pentru președinție.
Sondajele de opinie arată că americanii, în general, se opun intervențiilor militare ale SUA în alte state. Un sondaj realizat anul trecut de Consiliul de la Chicago pentru Afaceri Globale a evidențiat că doar 27% dintre americani cred că intervențiile militare fac ca Statele Unite să fie mai sigure și aproape jumătate au spus că lasă țara în mai puțină siguranță.
Trump a declarat că eliminarea comandatului responsabil cu acțiunile Iranului din străinătate urmărește să oprească „atacurile iminente și sinistre” asupra americanilor. Colegii săi republicani l-au lăudat pe președinte pentru reabilitarea statutului de mare putere și leadershipului american.
„Într-un moment în care președintele este pus în dificultate de către democrați, nu este nimic rău ca el să demonstreze forță și determinare în fața unei amenințări externe”, a spus strategul republican Ron Bonjean, un apropiat al Casei Albe.
Sanders, care s-a opus constant intervenției militare a SUA în alte state, a contrapus atacul împotriva Iranului cu propriile sale priorități interne ale asistenței medicale universale, a infrastructurii îmbunătățite și a măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice. „Trebuie să investim în nevoile poporului american, să nu cheltuim miliarde pentru războaie interminabile”, a spus Sanders la un eveniment de campanie electorala din Anamosa, Iowa.