Pe aceeași temă
La Davos, în acest an, Oleg Deripaska a oferit o petrecere, la care invitații s-au delectat cu șampanie fină, au privit dansuri populare rusești și l-au ascultat pe Enrique Iglesias. Acum, miliardarul rus a fost trecut pe lista internațională rezervată de regulă teroriștilor sau criminalilor de război, comentează Bloomberg.
Vineri, SUA au aplicat cele mai dure sancțiuni imperiului metalurgic al lui Deripaska, interzicând firmelor americane să mai aibă relații cu companii rusești, printre care și United Co Rusal. Cât de dură a fost măsura Washingtonului a devenit clar luni, când cel mai mare producător de aluminiu din lume, din afara Chinei, a pierdut jumătate din valoarea sa de piață într-o singură zi.
„Aceasta este asasinarea economică a unei companii”, a spus pentru Bloomberg un oficial al unei case de comerț care a dorit să-și păstreze anonimatul pentru că se referă la unul dintre clienți.
În esență, sancțiunile îl împiedică Deripaska să participe la economia globală bazată pe dolar, iar impactul a fost imediat: investitorii internaționali au efectuat un dumping al acțiunilor și obligațiunilor emise de societățile lui Deripaska, pentru că comercianți de aluminiu au mai refuzat să cumpere produsele Rusal.
Eficacitatea măsurilor de SUA a trimis valuri de șoc pe piețele financiare ale Rusiei, pe măsură ce traderii s-au speriat că imperiile corporatiste controlate de alți magnați ruși ar putea intra în vizorul Departamentului de stat al SUA.
Acțiunile tranzacționate de Moscova au scăzut cel mai mult din ultimii patru ani, rubla a alunecat cel mai mult pe piețele internaționale și riscul de credit al țării a crescut. Investitorii au trecut la acțiuni de dumping pentru companiile care au legături cu principalii oligarhi ruși. MMC Norilsk Nickel PJSC, controlat de Vladimir Potanin, a scăzut cu 19% in Londra, cel mai mult din 2008 încoace.
Rusal este pus în fața unei provocări imense: cum să mai facă afaceri cu clienți precum Toyota Motor Corp., atât timp cât e pe lista neagră a sistemului financiar occidental. În timp ce Kremlinul încearcă să ofere sprijin financiar, opțiunile sale sunt limitate. Guvernul nu a stabilit ce formă va avea ajutorul, potrivit unui înalt oficial implicat în acest proces.
Pentru Deripaska, văzut de mai mult timp ca unul dintre cei mai controversați oligarhi din apropierea președintelui rus Vladimir Putin, sancțiunile reprezintă o ieșire din cercurile de afaceri occidentale pe care le cultivase de zeci de ani. Magnatul este cunoscut pentru petrecerile sale anuale de la Davos și aparițiile lui pe primele pagini ale ziarelor din SUA pentru relațiile pe care le avea cu fostul manager al campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort.
Oligarhul rus în vârstă de 50 de ani a și-a clădit imperiul din haosul însângerat al industriei rusești de aluminiu din anii 1990. Zeci de persoane au murit în conflicte în stil mafiot și mulți au fost răniți, inclusiv doi dintre managerii ai lui Deripaska.
El a fost mult timp supus acuzațiilor din acea epocă, dar acestea nu au fost niciodată dovedite în instanță. La anunțarea sancțiunilor, Trezoreria Statelor Unite a făcut referire la "acuzațiile că Deripaska a mituit un oficial guvernamental, a ordonat uciderea unui om de afaceri și a avut legături cu crima organizată rusească".
El a condus procesul de consolidare în industria aluminiului din Rusia. După o fuziune din 2007 cu grupul OAO Sual și cu preluarea de active de la Glencore Plc, dominația sa a fost completă, iar Rusal a devenit cel mai mare producător de aluminiu din lume.
"Deripaska a fost intotdeauna reprezentantul metalurgiei de neferoase a Rusiei la nivel global", a declarat Livia Paggi, director la compania de consultanta GPW & Co. din Londra. "El ar putea fi în măsură să continue să facă afaceri în Rusia, dar afacerile sale pe piața occidentală au fost grav afectate în această săptămână."
Deripaska a numit motivele sancțiunilor ca fiind "nefondate, ridicole și absurde", într-o declarație emisă de serviciul său de presă. Miliardarul a afirmat anterior că afacerea lui era înfloritoare cu mult înainte ca Putin să vină la putere și a negat în mod repetat orice abatere de la normele de etică a afacerilor.