Desfășurare de forțe rusești la granița cu Ucraina: sisteme antiaeriene S-400 în Crimeea

Dora Vulcan | 10.01.2018

Rusia a desfăşurat o nouă unitate - a doua la număr - de sisteme antiaeriene S-400 Triumf (cod de identificare NATO SA-21 Growler) - un sistem avansat de rachete sol-aer - în Crimeea pentru a controla graniţa cu Ucraina, relatează miercuri agenţia oficială de presă RIA Novosti.

Pe aceeași temă

 

 

 Prin intermediul presei, Moscova şi-a motivat gestul prin faptul că autorităţile de la Kiev încearcă să se doteze cu rachete de croazieră care ar pune în pericol peninsula anexată de Rusia în martie 2014, transmite Agerpres.

 

Mai exact, noua unitate de sisteme antiaeriene S-400 Triumf, instalată la Sevastopol, va controla spaţiul aerian dintre Chongar şi Armiansk la graniţa cu Ucraina, a indicat pentru agenţia menţionată de presă o sursă din cadrul structurilor de putere din peninsula care face parte în prezent din Federaţia Rusă.

 

'Sarcina celei de-a doua unităţi de sisteme S-400 este de a detecta la timp şi în caz de necesitate de a distruge aparate aeriene venite dinspre Ucraina şi care ar reprezenta un pericol pentru Crimeea', a specificat interlocutorul RIA Novosti.

 

În ultimul timp, potrivit acestuia, Ucraina 'şi-a intensificat retorica agresivă la adresa Crimeii', iar recent a efectuat teste cu rachete de croazieră.

 

'Aceste teste cu rachete ucrainene reprezintă un pericol pentru peninsulă, întrucât traiectoria de zbor a acestora este practic imprevizibilă. Pentru evitarea unor "accidente", în Crimeea se creează un sistem eşalonat de apărare antiaeriană, iar sarcina unităţii de sisteme S-400 din Sevastopol este de a elimina astfel de ameninţări pe distanţe lungi', a afirmat responsabilul citat.

 

Ministerul Apărării rus anunţase în luna decembrie că o nouă unitate de sisteme antiaeriene S-400 Triumf va intra în serviciu în Crimeea la 12 ianuarie 2018. În primăvara anului trecut, o primă unitate de sisteme S-400 a fost instalată la Feodosia (Crimeea).

 

Instalarea noii unităţi de S-400 la Sevastopol este un semnal de avertizare pentru dezvoltatorii de rachete ucraineni, a declarat miercuri pentru RIA Novosti Dmitri Belik, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) din partea Sevastopolului.

 

Unităţile de S-400 din Sevastopol şi din Feodosia sunt gata să respingă potenţialele ameninţări cu rachete dinspre Ucraina, susţine Belik.

 

'Indiferent ce ar testa tacticienii de la Kiev, orice fel de aparat sau proiectil care va trece frontiera aeriană a peninsulei, fără autorizaţie, va fi cu siguranţă doborât - fie că se îndreaptă în direcţia podului din Crimeea, fie în cea a sanatoriilor din Eupatoria. Voi spune un singur lucru: orice încercare de a testa apărarea noastră antiaeriană se va sfârşi prost', a avertizat el.

 

Unităţile de sisteme antiaeriene S-400, instalate în diferite locuri ale peninsulei formează un cerc strâns antiaerian în jurul peninsulei, fără 'zone moarte', a mai spus deputatul menţionat.

 

Încă anul trecut, Kievul declarase că modele de rachete cu rază medie de acţiune, care au fost testate în cursul anului 2016, ar putea să intre în producţie în 2017 pentru a echipa forţele armatei ucrainene. Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (SNBO), Oleksandr Turcinov, indicase că unele din noile versiuni modificate de rachete tactice sunt capabile să lovească ţinte la o distanţă de până la 700 de kilometri şi pot deveni un factor de descurajare a Rusiei.

 

Potrivit portalului ucrainean Depo.ua, ar fi vorba de rachete 'Olha' şi 'Grom', dezvoltate de concernul 'Iujmaş' - care ar putea contracara sistemele operativ-tactice ruseşti Iskander-M.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22