Pe aceeași temă
Șeful diplomației americane Antony Blinken l-a „îndemnat” marți, 1 februarie, pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov la o „dezescaladare imediată și la retragerea” trupelor ruse de la frontiera Ucrainei, anunță într-un comunicat Departamentul de Stat, în urma unei convorbiri la telefon a celor doi șefi ai diplomației.
”Secretarul de Stat a subliniat voința Statelor Unite, în mod bilateral, cu aliații și partenerii noștri, de a continua un dialog substanțial cu Rusia cu privire la îngrijorări reciproce privind securitatea”, anunță diplomația americană.
”El a subliniat că nouă invazie a Ucrainei va declanșa consecințe rapide și grave”.
El a ”îndemnat Rusia la o dezescaladare imediată și la o retragere a trupelor și echipamentului de la frontiera Ucrainei”, anunță Departamentul de Stat.
Blinken a ”îndemnat Rusia să intre pe calea diplomatică” și nu a conflictului.
Statele Unite acuză Kremlinul de pregătirea unei invazii a Ucrainei, o țară sfâșiată din 2014 de un război civil în Donbas (est) între forțe ucrainene și separatiști proruși susținuți de Moscova.
Rusia dezminte orice plan în acest sens, însă condiționează o dezescaladare de garanții ale securității ruse.
Această convorbire la telefon este prima convorbire între cele două puteri rivale, după ce Statele Unite și NATO au trimis Moscovei, săptămâna trecută, răspunsul lor în scris la revendicările ruse, de asemenea prezentate în scris, la jumătatea lui decembrie, de către Kremlin.
Rusia cere garanții juridice prin care Ucraina și alte țări din vecinătatea sa nu adere niciodată la NATO.
Occidentul și-a accelerat pregătirea unor sancțiuni economice, cu scopul de a descuraja orice agresiune a Moscovei.
Statele Unite și Regatul Unit - unul dintre terenurile de investiții favorite ale celor mai bogați ruși - au anunțat luni că vor să sancționeze financiar apropiați ai Kremlinului.