Diane James a demisioant de la conducerea Ukip, imediat după ce a fost aleasă preşedintă

E.b. | 05.10.2016

Ukip, partidul britanic antimigraţie, se confruntă cu o adevărată lovitură de teatru, după ce Diane James, noua preşedintă a formaţiunii, a demisionat marţi seara, la doar 18 zile după ce a fost aleasă în funcţie, în urma plecării emblematicului Nigel Farage şi excluderii neaşteptate a favoritului la succesiunea lui Steven Woolfe, relatează AFP.

Pe aceeași temă

    

"A devenit evident că nu am suficientă autoritate şi nici susţinerea tuturor colegilor mei membri ai Parlamentului European şi a reprezentanţilor partidului, pentru a pune în aplicare schimbările pe care le consider necesare şi pe care m-am fondat campania", s-a explicat Diane James într-un mesaj postat pe Twitter.

 

"În consecinţă, din motive personale şi profesionale, nu voi continua procesul electoral" în vederea finalizării preluării funcţiei, a adăugat ea, precizând că rămâne deputată europeană în cadrul partidului.

 

Potrivit Times, ea a fost şocată după ce a fost scuipată, într-un tren, săptămâna trecută, şi are reticenţe în a prelua conducerea partidului fără garanţia unei finanţări. Alte publicaţii scriu că problemele de sănătate ale soţului ei au determinat-o să se retragă.

 

Preşedintele Ukip Paul Oakden a luat notă "cu regret" de această decizie şi a anunţat că va convoca de urgenţă Comitetul Executiv Naţional (NEC) al partidului pentru a pregăti un nou proces electoral intern.

 

"Această decizie este regretabilă, însă Diane are dreptul să o ia. Îi mulţumim pentru toată munca pe care a depus-o în calitate de conducătoare", a declarat el.

Eurodeputatul conservator Sajjad Karim a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că a "putut simţi neplăcerea" unei conversaţii cu Diane James.

 

Diane James a fost aleasă de activiştii Ukip să preia conducerea acestui partid după retragerea lui Nigel Farage.

 

Cofondatorul Ukip, în 1993, a anunţat, spre surprinderea generală, că demisionează, la doar câteva zile după votul britanicilor în favoarea unei ieşiri a ţării lor din Uniunea Europeană (UE), pe 23 iunie. Farage anunţa atunci că şi-a "îndeplinit" misiunea.

 

Demisia ridică problema unei eventuale reveniri a lui Nigel Farage în acest post, în pofida faptului că acesta a exclus o asemnea posibilitate.

"Nici măcar pentru milioane de dolari", a declarat Farage pentru agenţia britanică de presă Press Association, în contextul în care succesiunea sa s-a confruntat deja cu ose rie de probleme.

 

Alt succesor posibil ar putea să fie Steven Woolfe, un deputat european care a fost marele favorit la preşedinţia partidului, dar care a fost exclus de la scrutin la începutul lui august pentru că şi-a depus dosarul cu 17 minute întârziere.

 

Evocând probleme de calculator, Woolfe s-a declarat "profund dezamăgit" şi a acuzat Comitetul Executiv Naţional al partidului că nu este "adaptat la obiectiv".

Decizia partidului de a-l exclude din cursă a antrenat demisia imediată a trei dintre membrii săi, care considerau că ea a fost dictată de voinţa reprezentanţilor aripii de centru a partidului de a-l împiedica pe Steven Woolfe să candideze, în pofida faptului că acesta era, în opinia lor, cel mai popular în rândul membrilor partidului.

 

"Dacă nu avem un candidat competent şi obişnuit cu presa, ar putea să fie sfârşitul partidului", avertiza atunci unul dintre demisionari, Michael McGough.

 

Steven Woolfe a fost susţinut de Nigel Farage şi de principalul donator de fonduri al Ukip, omul de afaceri Arron Banks, care a apreciat că excluderea protejatului său reprezenta un "puci".

 

Ukip a devenit a treia forţă politică britanică, după ce obţinut votul a 3,8 milioane de britanici (12,6% din voturile exprimate, dar un singur mandat de deputat) în alegerile legislative din mai 2015. Formaţiunea are un singur mandat din cauza scrutinului majoritar uninominal în vigoare în ţară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22