Din cauza temperaturilor scăzute, două reactoare nucleare de la Zaporojie trebuie repornite

L. G. | 05.10.2022

Ucraina dorește să repornească centrala nucleară de la Zaporojie pentru a asigura siguranța acesteia pe timpul iernii, a declarat marţi preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press

Pe aceeași temă

Centrala nucleară Zaporojie este unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de când Rusia a invadat Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar directorul ucrainean al acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, înainte de a fi eliberat luni.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a închis ultimul dintre cele şase reactoare ale centralei la 11 septembrie, deoarece bombardamentele din zonă au întrerupt alimentarea cu energie externă pentru răcirea reacteoarelor şi alte sisteme de siguranţă, existând pericolul unei reacții necontrolate, potenţial catastrofală. Dar acum compania se confruntă cu o altă problemă.

Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că s-ar putea reporni două dintre reactoare în câteva zile pentru a proteja instalaţiile de siguranţă, pe măsură ce se apropie iarna şi temperaturile scad.

Ultimul reactor operaţional al centralei a fost plasat luna trecută în ceea ce se numeşte „oprire la rece”, reducând probabilitatea unei reacții de fuziune periculoase.

Dar există în continuare un risc, atâta timp cât în interior există rezerve de combustibil nuclear, a explicat Kotin.

Deteriorarea intenţionată a reactoarelor sau a echipamentelor de siguranţă şi de răcire, sau o defecţiune a acestor sisteme din cauza temperaturilor scăzute, ar putea duce în continuare la un dezastru.

„Ai căldură reziduală şi trebuie să asiguri în mod constant lichidul de răcire pentru aceste depozite de combustibil uzat. Dacă încetezi răcirea, atunci acesta se va topi", a spus el.

Trupele ruseşti ocupă centrala şi zona înconjurătoare, inclusiv oraşul Enerhodar din apropiere, în timp ce mii de muncitori ucraineni continuă să întreţină instalaţia. Centrala este singura sursă de căldură a oraşului, a declarat Kotin.

Energoatom ar putea lua o decizie încă de miercuri pentru repornirea reactoarelor.

„Noi, în acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Şi, de fapt, nu avem prea mult timp pentru a face acest lucru”, a spus Kotin.

La momentul opririi forţate, oficialii ucraineni au avertizat că este doar o măsură provizorie şi, ca atare, nesigură.

Centrala se află într-una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a revendicat ca fiind teritoriul său.

Directorul general al centralei, Ihor Murashov, a fost capturat şi legat la ochi de forţele ruseşti în timp ce se întorcea acasă de la serviciu vineri, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a acestor zone.

Murashov a declarat că nu a fost bătut sau supus altor abuzuri, dar a fost forţat să facă declaraţii false în faţa camerei de filmat înainte de a fi eliberat, potrivit lui Kotin.

„Aş spune că a fost o tortură mentală”, a declarat Kotin despre mărturisirile false nefondate.

„A trebuit (să) spună că toate bombardamentele asupra centralei nucleare din Zaporojie au fost făcute de forţele ucrainene şi că este un spion ucrainean şi că este în contact cu forţele speciale ucrainene”, a adăugat acesta.

În cele din urmă, Murashov a fost lăsat să plece la un punct de control la marginea teritoriului controlat de Rusia şi a trebuit să meargă pe jos aproximativ 15 kilometri printr-un no man's land până în zonele controlate de ucraineni, potrivit lui Kotin.

Primarul din Enerhodar, Dmitro Orlov, a declarat că a vorbit între timp cu Murashov, care a relatat că „a petrecut două zile în izolare în subsol, cu cătuşe şi cu o pungă pe cap”.

„Starea lui cu greu poate fi numită normală”, a adăugat Orlov.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat, marţi, că „înţelege că domnul Murashov se află acum cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina şi nu îşi va continua sarcinile la ZNPP".

„Nu este încă clar cine îl va înlocui în funcție”, a precizat agenţia.

Agenţia ONU a precizat că propriul său director general, Rafael Mariano Grossi, intenţionează să se deplaseze la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână pentru a obţine un acord privind o „zonă de protecţie a siguranţei şi securităţii nucleare” în jurul centralei din Zaporojie.

Forţele ruseşti au ocupat centrala nucleară, care se numără printre cele mai mari din lume, la începutul războiului. Ambele părţi se acuză reciproc pentru bombardamentele care au avariat liniile electrice care o conectează la reţea.

Marţi, Kotin şi-a reînnoit apelul pentru stabilirea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei, unde se află în prezent doi experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22