Diplomat rus: Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina crește riscul unei „confruntări directe”

L. G. | 05.10.2022

Ajutorul militar dat de Statele Unite Ucrainei grăbește posibilitatea unei „confruntări militare directe” între Rusia și NATO, a declarat marți un diplomat rus, potrivit CNN.

SHARE 4

Pe aceeași temă

„SUA continuă să pompeze tot mai multe arme în Ucraina, facilitând participarea directă a luptătorilor și a consilierilor lor în conflict”, a spus Konstantin Vorontsov, șeful delegației ruse la Comisia de dezarmare a Națiunilor Unite, în cadrul Primului comitet al Adunării Generale a ONU.

„Acest lucru nu numai că prelungește desfășurarea luptelor, dar duce totodată situația mai aproape de o linie periculoasă a unei ciocniri militare directe între Rusia și NATO”, a adăugat el.

Comentariile diplomatului rus vin după ce SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar în valoare de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina. Într-o declarație, marți, secretarul de stat american Antony Blinken a spus despre forțele ucrainene că folosesc în mod eficient sprijinul SUA pentru a continua „contraofensiva de succes de a-și recupera pământurile confiscate ilegal de Rusia”.

Ajutor militar de 16,8 miliarde de dolari

Noul pachet de ajutor militar acordat de SUA Ucrainei de la începutul invaziei rusești, ridică la peste 16,8 miliarde de dolari totalul asistenței militare acordate de americani.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că noul pachet de armament ce va fi livrat Ucrainei conține patru sisteme de rachete HIMARS, 16 obuziere de 155 mm, alte 16 de 105 mm, 75.000 de obuze de 155 mm, 500 de obuze ghidate de mare precizie de 155 mm, 1.000 de grenade de 155 mm antitanc, precum și alte echipamente militare.

Cu cele 4 noi sisteme HIMARS, SUA a ajuns la 38 de sisteme de rachete de mare precizie HIMARS cu care a dotat armata Ucrainei.

Blinken a subliniat că decizia de anexare a teritoriilor ucrainene nu face decât să întărească determinarea Washingtonului de sprijini Ucraina: „Evoluțiile recente cu organizarea de false referendumuri ale și încercarea de anexare a patru regiuni până la noile dezvăluiri de brutalitate împotriva civililor pe teritoriul controlat anterior de Rusia nu face decât să ne întărească determinarea. Împreună cu aliații noștri și partenerii noștri din 50 de națiuni, livrăm armele și echipamentele pe care le forțele ucrainene le utilizează atât de eficient într-o contraofensivă de succes pentru recucerirea teritoriilor confiscate ilegal de Rusia”.

În ceea ce privește contraofensiva aflată în desfășurare, există acum semne că frontul rusesc din sud este pătruns rapid de avansul ucrainean de recucerire a teritoriului ocupat.

Potrivit unui raport de marți din The Moscow Times, „Forțele Rusiei care ocupă regiunea Herson din sudul Ucrainei au suferit pierderi teritoriale grele în fața trupelor de la Kiev în ultimele zile, conform hărților publicate marți de Ministerul Apărării din Moscova”.

Comentarii 3

Ioan-Vlad Nicolau - 10-06-2022

Tizule! A vrea şi a putea, sunt două verbe care se condiţionează reciproc. Degeaba vrei, dacă nu poţi! Zice că: "Broasca mică cât un ou a-ncecat odat-să să-nghit-un bou şi s-a tot umflat, umflat pănă ce a şi crăpat"! Rusia-i mare cât un bou şi nu poate-nghiţi un ou.

Răspunde

Ioan-Vlad Nicolau - 10-05-2022

Ăsta, (Constantin Voronţov) ori e prost, ori numa' se face! Păi dacă Rusia în şapte luni de zile nu a reuşit să înainteze în Ucraina mai mult de vreo 200 de km, pierzând în timpul ăsta oameni şi materiale de război mai mult decât în toate celelalte războaie şi agresiuni militare pe care le-a dus ea după ce URSS şi comunismul în 1990 se prăbuşise în urma pierderii "Războiului Rece" dus cu lumea occidentală timp de aproape jumătate de secol, definitiv. Cum poate şi cum îndrăzneşte să ameninţe încă odată Statele Unite şi NATO cu o intervenţie armată directă, când Rusia este gata să piardă şi această ultimă aventură militară la modul catastrofal şi deabea dacă mai poate spera să-şi aducă înapoi acasă poate a zecea parte din trupele desculţe, rupte-n cur, flămânde şi mizerabil înarmate după ce a pierdut tot ce se putea pierde într-un aşa zis război: zeci de mii de morţi, mii de blindate şi avioane, miliarde arucate aiurea pe muniţie depăşită, şi peste toate astea, cinstea şi onoarea unei Rusii care şi aşa stătea foarte rău cu aceste două din urmă articole! Cum Costandine? Nu ţi-eRuşine?

Răspunde

Ion - 10-05-2022

Putin e sarpe, vrea sa inghita Ucraina intreaga.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22