Directorul CIA, Mike Pompeo, s-a întâlnit în secret cu liderul nord coreean, Kim Jong Un

Redactia | 18.04.2018

Președintele SUA, Donald Trump a uimit când a declarat marți seară că „am avut discuţii directe la cele mai înalte niveluri - la niveluri extrem de înalte - cu Coreea de Nord”. Ulterior, a precizat că discuțiile s-au purtat „nu chiar la cel mai înalt nivel”.

Pe aceeași temă

 

 

Washington Post dezvăluie că, de fapt, directorul CIA, Mike Pompeo, a făcut o vizită extrem de discretă în Coreea de Nord în preajma sărbătorilor de Paște, în calitate de trimis special al președintelui Trump, pentru a se întâlni cu liderul acestei țări, Kim Jong Un.

 

Misiunea secretă, care nu a fost raportată anterior, a venit la scurt timp după ce Pompeo a fost numit secretar de stat.

 

"Sunt optimist că guvernul Statelor Unite poate să stabilească condițiile în mod corespunzător, astfel încât președintele și liderul nord-coreean să poată avea acea discuție care va determina obținerea soluții diplomatice pe care America îl dorește atât de mult ", a declarat Pompeo săptămâna trecută în fața Comisiei Senatului pentru Relații Externe în timpul audierii sale pentru confirmarea pe post.

 

Confuzia privind o întrevedere secretă între Trump și Kim Jong Un a apărut după ce președintele SUA a spus: "am avut discuţii directe la cele mai înalte niveluri - la niveluri extrem de înalte - cu Coreea de Nord",  cu ocazia ședinței foto de la începutul vizitei premierului japonez Shinzo Abe la Mar-a-Lago, în Florida. La sfârşitul întrevederii, întrebat dacă a discutat personal cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, Trump a spus: "Hai să spunem că nu chiar la cel mai înalt nivel", relatează Reuters.

 

Trump a mai surprins marţi şi cu afirmaţiile că summitul istoric americano-nord coreean ar putea să nu mai aibă loc sau să fie amânat de la sfârşitul lui mai - când se ştia că ar trebui să aibă loc - până la începutul lui iunie. De altfel, chiar el le-a spus ziariştilor, imediat după prima declaraţie despre negocierile directe, fără a mai implicată Coreea de Sud: "Până la urmă, contează rezultatul final, nu faptul că ne gândim să ne întâlnim sau că ne întâlnim".

 

Trump a spus că cinci locații diferite sunt luate în considerare pentru locul discuțiilor dintre Coreea de Nord și SUA - care ar fi prima întâlnire dintre liderul nord-coreean și un președinte american de la înființarea Coreei de Nord moderne.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22