Discuții la Davos: Eventuala prăbușire a Schengen pune în pericol proiectul european

Iulian Popescu | 23.01.2016

Cresc îngrijorările privind supraviețuirea Schengenului în cazul presiunii crescând exercitate de criza refugiaților, mai mulți lideri europeni declarând la Davos că această problemă trebuie rezolvată rapid, altfel este în pericol nu doar spațiului de liberă circulație, ci și proiectul european.

Pe aceeași temă

 

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat la Davos că este nevoie de un răspuns comun al statelor membre la această problemă cât mai curând, în următoarele șase – opt săptămâni.

 

“Nimeni nu vrea să omoare spațiul Schengen”, dar acest lucru se poate întâmpla foarte curând, a insistat premierul olandez.

 

“Proiectul european poate muri nu în decenii sau în ani, ci foarte curând, dacă nu vom putea face față acestei provocări de securitate”, a spus și premierul francez Manuel Valls.

 

Toate aceste avertismente vin după declarația recentă a președintelui Consiliului European: “Nu avem mai mult de două luni pentru a pune sub control lucrurile”, a declarat Donald Tusk în fața Parlamentului European, săptămâna aceasta.

 

Dacă nu va reuși să-și exercite un control adecvat la frontierele externe, Uniunea Europeană va eșua ca proiect politic, a mai adăugat el:

“Consiliul European din martie va fi momentul în care vom vedea dacă strategia noastră funcționează. Dacă nu, ne vom confrunta cu consecințe grave, precum prăbușirea Schengen. Desigur, această alternativă la strategia noastră nu este plăcută. De aceea, fac apel la statele membre să implementeze în totalitate strategia”, a cerut președintele Consiliul European.

 

Austria a anunțat limitarea numărului de azilanți acceptați

 

"Trebuie să luăm măsuri pentru reducerea imigrației. Dacă se prăbușește Schengen, va fi în pericol însăși Uniunea Europeană, atât din punct de vedere politic, cât și economic", a declarat ministrul german al Finanțelor într-un inetrviu acordat Spiegel Online, la Davos.

 

El s-a referit și la măsura Austriei de a limita numărul azilanților preluați și a insistat că aceasta nu este o soluție, cioprirea intrării imigranțilro în Europa și convingerea tuturor statelor membre să-și respecte obligațiile asumate în ceea ce privește relocarea.

 

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a exlicat că măsura de introducere a unui plafon pentru solicitanții de azileste menită să crească presiunile pentru ca Europa să găsească o soluție comună.

"Cred că pe termen lung există soluție. Dar până când aceasta va fi găsită, noi trebuie să ne protejăm", a explicat Kurz măsura limitării al 37.500 numărul solicitanților de azil pe care-i va accepta anul acesta.

 

În ziua în care Austria făcea publică măsura, Macedonia a închis granița cu Grecia, iar Ungaria repeta ameninarea că va ridica zidul de pe frontiera cu România dacă aceasta va face parte din noua rută a refugiaților spre nordul Europei.

 

Președintele Germaniei se teme că pentru ca statul să mai poată funcționa vor trebui să adopte o decizie asemănătoare

 

Joachim Gauck, președintele Germaniei, prezent la Davos în locul Angelei Merkel, care a renunțat să participe la Forum din cauza problemelor cu imgranții pe care trebuie să le rezolve acasă, a afirmat că Berlinul ar putea lua o decizie asemănătoare celei din Austria.

 

Strategia limitării intrărilor ar putea fi necesară, atât moral, cât și politic, „pentru a conserva capacitatea statului de a funcționa”, a spus el.

 

Gauck a mai adăugat că “nici o altă problemă nu a divizat Uniunea Europeană mai mult decât a făcut-o problema refugiaților”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22