Discursul lui Putin la un an de la începerea invaziei din Ucraina - Live

L. G. | 21.02.2023

Președintele rus Vladimir Putin se adresează către camerele comune ale parlamentului rus, pentru prima dată de la declanșarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, care a început în urmă cu un an.

Pe aceeași temă

Putin și-a început discursul prin a explica de ce Rusia a început ceea ce el numește „operațiune militară specială”, acuzând Occidentul și NATO că vorbesc public despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de invazia rusă. El a acuzat Occidentul că „practică un joc murdar” cu oamenii din Ucraina. El a citat ca exemple războaiele din Iugoslavia, Iral și Siria și „secolele de colonialism și dictatură”.

Putin susține că poporul ucrainean a devenit „ostaticul stăpânilor lor occidentali”, care au ocupat țara din punct de vedere politic, economic și militar. El pretinde că „regimul nu le servește interesul național. Ei servesc interesele puterilor străine”. Putin spune că Occidentul încearcă să transforme un conflict local într-un conflict global și că „vom reacționa în mod corespunzător”. „Este vorba despre existența țării noastre”.

El a spus că Occidentul și-a înșelat propriile popoare cu „minciuni absolute, fără niciun scrupul” despre ceea ce se întâmplă în Donbas.

Putin spune că Occidentul va folosi pe oricine – teroriști, naziști, „chiar și pe diavolul însuși” – pentru a lupta împotriva Rusiei.

Așa cum se întâmplă adesea în discursurile sale, Putin ține o lecție de istorie și spune că în anii 1930 Occidentul a deschis ușa Germaniei naziste.

El spune că Occidentul a sprijinit „o lovitură de stat” în Ucraina în 2014. El spune că una dintre unitățile armatei ucrainene poartă numele unei unități naziste germane și că „cei de la putere aleg să închidă ochii la aceste fapte”.

Putin acuză Occidentul de „un flux nesfârșit de acuzații la adresa Rusiei” rostite la recenta conferință de securitate de la München și spune că „Occidentul a eliberat spiritul răului din sticlă” ca urmare a războaielor dezlănțuite și acuză Occidentul că a comis mai multe lovituri de stat.

<iframe width="640" height="362" src="https://www.youtube.com/embed/uKf0ZxQCLu0" title="Watch live: Putin delivers annual address to the nation" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Putin: „Ei au început războiul și am folosit forța pentru a-l opri”

„Nu aveam nicio îndoială”, spune Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acțiune în forță a Kievului împotriva populației din Donbas. „Toate acestea sunt complet împotriva rezoluțiilor votate de Consiliul de Securitate al ONU”.

„Aș vrea să subliniez încă odată că ei au început războiul și noi am folosit forța pentru a-l opri”, spune Putin.

El a spus că obiectivul Occidentului dorește să-și impună prin forță controlul total și că Sevastapolul din Crimeea este, evident, următoarea țintă după Donbas.

Președintele rus a mai spus că sunt deschiși pentru un dialog cu Occidentul și către un sistem de securitate, dar „nu am primit decât răspunsuri necinstite” și acțiuni specifice pentru extinderea NATO și desfășurarea de noi sisteme antirachetă în Europa. El spune că „întreaga planetă este presărată” cu baze americane.

Putin a spus, fără a furniza nicio dovadă, că în Occident „chiar și pedofilia este considerată ca un lucru normal”.

El spune că Occidentul recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex. „Este în regulă. Sunt adulti. Au dreptul să-și trăiască viața cum doresc. Suntem întotdeauna foarte toleranți cu acest lucru în Rusia.”

Dar, spune el, în Biblie scrie despre căsătorie că este uniunea dintre un bărbat și o femeie și el citează, de asemenea, discuțiile reflectate în presă privind discuțiile din sânul Bisericii anglicane de a lua în considerare termeni neutri de gen pentru Dumnezeu. „Dar Occidentul se îndoiește de aceste texte sacre… Trebuie să ne protejăm copiii de degradare și degenerare – și o vom face”, spune Putin.

El acuză Occidentul că încearcă să destabilizeze viața de familie în Rusia.

Putin către cetățenii din teritoriul ucrainean „anexat”: „Voi înșivă v-ați decis viitorul”

Referindu-se la referendumurile nerecunoscute de lumea liberă din zonele parțial ocupate ale Ucrainei de la sfârșitul anului trecut, Putin a spus:

„Aș dori să exprim o recunoștința specială cetățenilor din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporijia. Voi înșivă v-ați decis viitorul. Ați ales în ciuda amenințărilor teroriste ale naziștilor. Alături de voi purtat acțiuni militare și ați ales să fiți împreună cu Rusia. Să fiți împreună cu patria voastră.”

Guvernul rus va crea un fond special de stat pentru familiile rușilor care au murit în război, spune Putin, în contextul în care bloggerii militari ruși au acuzat că armata îi împiedică să primească plățile promise. Fiecare familie va primi un contact personal în organizarea birocratică a acestui fond, spune el, iar fondul va fi implementat până la sfârșitul acestui an. „Trebuie să lucrăm la acest lucru și să-l îmbunătățim”, spune Putin.

„Nu au reușit să destabilizeze economia rusă”

Putin spune că Occidentul duce „nu doar o agresiune militară și informațională, ci li o agresiune economică” împotriva Rusiei. „Nu au avut succes în niciunul dintre aceste domenii”, spune el.

„Inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc pe ei înșiși”, a spus el. El a continuat spunând:

„Au provocat o creștere a prețurilor în propriile țări, închiderea fabricilor, prăbușirea sectorului energetic și le spun cetățenilor că rușii sunt de vină.”

Putin spune că Occidentul „s-a pedepsit singur” cu sancțiunile împotriva Rusiei. Liderul rus susține că Occidentul a provocat prăbușirea propriilor sectoare energetice prin sancțiuniile impuse companiilor și persoanelor fizice cu legături în Rusia. „Toate sancțiunile sunt doar un mijloc, dar obiectivul este de a-i face pe cetățenii noștri să sufere – aceasta este abordarea lor umanistă”, spune el. „Ei încearcă să ne destabilizeze societatea din interior”. Nu au avut succes, iar guvernul a cheltuit 3 miliarde de ruble pentru măsuri de stabilizare a economiei, mai adaugă Putin. El spune că PIB-ul rusesc a scăzut doar cu 2,2% în anul 2022.

„Anul trecut mediul de afaceri rusesc și-a asumat responsabilitatea față de partenerii săi (...) Ei și-o fac cu mâna lor! Există o expresie destul de reprezentativă: apărarea unei țări este deosebit de importantă, dar este important să asiguri dezvoltarea în continuare a unei țări.

Vreau să subliniez că multe industrii și-au crescut activitatea și multe industrii au devenit mult mai puternice. Agricultura rusească este una foarte puternică, am bătut recordul de 100 de milioane de tone de grâne. La finalul acestui an vom ajunge la 60 de milioane de tone ca potențial la export.

Nu am permis să apară sincope pe piața muncii, dimpotrivă! Piața muncii de la noi este mult mai confortabilă decât în alte țări. Avem 3,7% șomaj și suntem la un minim istoric.

Pe măsură ce au apărut probleme ne-am adaptat și am luat deciziile potrivite”, a spus Vladimir Putin.

El a acuzat Occidentul de „furt” din rezervele valutare ale Rusiei și susține că „economia rusă a depășit toate aceste riscuri”. Putin adaugă că Rusia are „tot ce-i trebuie” pentru a continua să dezvolte țara în siguranță, susținând că unele sectoare au crescut în dimensiune. El dă ca exemplu piața imobiliară, precum și sectorul agricol. „Întregul sens al muncii noastre nu este de a ne adapta la condițiile actuale. Obiectivul nostru strategic este de a aduce economia noastră la o nouă cotă”, spune el. Continuând tema economică, Putin spune că dorește să construiască un sistem sigur de plăți internaționale care să reducă dependența de Occident. El susține că ponderea rublelor rusești în tranzacțiile internaționale „s-a dublat”.

Putin vorbește despre extinderea autostrăzilor de la Moscova la Kazan și spre Mongolia și China, pentru a spori conexiunile Rusiei cu Asia de Est. Putin dorește să dezvolte un coridor internațional nord-sud, îmbunătățind legăturile cu India, Iran și Orientul Mijlociu. Modernizarea căilor ferate și îmbunătățirea rutelor de transport maritim din nord fac, de asemenea, parte din planurile sale.

„Rusia este independentă”

Vladimir Putin spune că Rusia este o țară independentă, care nu doar a ajutat Vestul în pandemie, dar care nu depinde de alte state ca să o apere sau să o finanțeze.

„Rusia este o țară deschisă, o civilizație unică, nu avem un punct de vedere superior față de nimeni. Este națiunea noastră, a fost îngrijită de strămoșii noștri și ne-a fost dată să avem grijă de ea. Avem potențial, tradiție, valori naționale și trebuie să ținem de ele. Rusia, ca o țară, reflectă o anumită  bunătate, și suntem buni între noi. În timpul pandemiei, am fost alături de Vest. Am trimis ajutoare în Italia, am ajutat și Turcia și Siria", a declarat Putin.

Alegerile locale și prezindețiale vor fi în termeni legali, spune Putin

"Forța politică se consolidează și trebuie să avem în vedere bunăstarea și securitatea Rusiei. Vreau să vă mulțumesc pentru patrotismul cetățenilor care au înțeles că trebuie să stăm cu toții împreună ca să protejăm Rusia".

Rusia va organiza alegeri prezidențiale corecte anul viitor, afirmă Vladimir Putin. Continuându-și discursul (care a durat deja mai bine de o oră și jumătate), președintele rus spune că țara sa are dreptul de a fi „puternică”. „Alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea și în conformitate cu toate procedurile constituționale democratice”, adaugă el. „Trebuie să ne unim cu toții eforturile, responsabilitățile și drepturile noastre pentru a susține un drept istoric suprem: dreptul de a Rusiei de a fi puternică”. Remarcile sale au provocat una dintre cele câteva ovații în picioare și ropote de aplauze.

Modernizarea învățământului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că țara sa trebuie să pună un accent uriaș pe pregătirea elevilor și pe schimbarea structurii învățământului universitar.

„În Donbas vrem să facem muzee și clădiri care să îi facă pe oameni să simtă că se integrează în cultura rusească. Vrem să trimitem specialiști pentru a ajuta la îmbunătățirea programei școlare, să îi ajutăm pe cei tineri să știe cât mai mult despre Rusia și tradițiile rusești. Noile instrumente de creștere profesională sunt în mâinile tinerilor Rusiei, care sunt resursa țării. Acești oameni trebuie să vrea voluntar să se implice în susținerea Rusiei, inclusiv în structurile militare. Oamenii trebuie să fie gata să se sacrifice pentru maica-Rusia. Trebuie să înțelegem că lucrăm pentru un țel comun. Luând în considerare provocările Rusiei avem nevoie de specialiști și oameni de știință care să pună pe picioare o strategie care să asigure rezultate  bune în domeniile educaționale, transport, tehnologie, cultură. (...) Trebuie să apărăm securitatea  și să eliminăm amenințările la adresa Rusiei".

Putin spune că e nevoie de investiții masive în învățământul universitar

„Avem nevoie să dezvoltăm toate sectoarele vieții noastre. Trebuie să folosim experiența din perioada sovietică. În ultimele decenii s-a pus baza dezvoltării intelectualilor noștri, dezvoltării unui învățământ profesional specializat.  E nevoie de noi căi și oportunități pentru învățământ profesionist", mai spune Putin.

„Occidentul este ori cinic, ori prost”

Putin vorbește în continuare despre acordurile prvind controlul armelor nucleare după ce o lungă perioadă a vorbit despre probleme interne.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin.

Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale pe care deține SUA și Rusia.

Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare din Rusia.

El spune că SUA și NATO declară direct că obiectivul lor este de a învinge strategic Rusia.

El acuză faptul că SUA și NATO nu au permis inspecții ale armelor nucleare. El spune că armele nucleare americane, franceze și britanice sunt toate îndreptate spre Rusia. „Ultimele declarații ale liderilor lor confirmă acest lucru”, a spus el.

Putin declară că Occidentul este „ori cinic, ori prost” în legătură cu abordarea sa referitoare la acordurile privind controlului armelor nucleare și în relația cu Rusia. El a spus că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat și „aceasta s-a întâmplat la inițiativa SUA”.

El a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”.

Cu toate acestea, Putin exclude ca Rusia să lanseze prima o rachetă cu încărcătură nucleară.

„Adevărul e de partea noastră”

Putin și-a încheiat discursul lăudând cetățenii care au donat pentru a sprijini luptătorii din prima linie din Ucraina și refugiații și a spus:

„Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Suntem un mare popor unit. Avem încredere în puterea noastră. Adevărul este de partea noastră. Mulțumesc.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22