Dmitri Rogozin, revoltat: Românii răzbunători au trădat istoria noastră comună

L. G. | 06.06.2022

Șeful agenției spațiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, s-a revoltat că avionului ministrului rus de externe i s-a interzis să survoleze Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru pentru a ateriza la Belgrad.

Pe aceeași temă

Directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, se arată revoltat că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru nu au permis ca avionul cu care Serghei Lavrov intenționa să ajungă în Serbia să survoleze teritoriile lor. În acest context, el a adus aminte și de România.

În acest context a amenințat, spunând că rachetele rusești nu au nevoie de permisiune de zbor pentru a ataca ținte, inclusiv din România.

„Asta este ce este bun la "Sarmat" (rachetă intercontinentală denumită în Occident și Satan2 – n.r.). Nu le va cere lașilor bulgari, românilor răzbunători și muntenegrenilor care ne-au trădat istoria comună acordul de a zbura. Asemenea ca altor suedezi”, a spus Rogozin, pe Twitter.

Luna trecută, Rusia a testat o nouă rachetă intercontinentală, Sarmat (Satan2), ce poate fi echipată cu focoase nucleare şi poate atinge teritoriul SUA.

Sarmat are o rază de acţiune de 18.000 de kilometri şi poate transporta focoase nucleare. Aceasta ar permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie pe la Polul Nord, fie pe la Polul Sud.

Primele rachete Sarmat urmează să fie amplasate în regiunea Krasnoyarsk. Preşedintele Vladimir Putin a folosit lansarea de rachete din aprilie pentru a transmite ameninţări împotriva Occidentului în contextul războiului din Ucraina.

Un deputat rus a amenințat recent că „o singură rachetă Sarmat” va scufunda Marea Britanie „în două minute” dar că Rusia depune toate eforturile ca să nu se ajungă la această situație.

Lavrov a fost fortat sa-și anuleze vizita in Serbia

Mesajul lui Rogozin vine în contextul în care vizita pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urma să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian, potrivit The Guardian și BBC.

Moscova a acuzat Occidentul pentru că Lavrov a fost nevoit să își anuleze vizita. Purtătoarea de cuvânt a Ministeului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit mișcarea drept ”un nou canal de comunicare închis”, conform agențiilor de presă rusești.

Decizia Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului vine ca urmare a interdicţiei cu privire la folosirea spaţiului aerian din cauza ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. Serbia este în continuare o ţară prietenă cu Rusia, astfel că nu s-a alăturat sancţiunilor decise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ruşi. UE şi britanicii au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor. La fel ca alte ţări europene, Serbia primeşte gaz rusesc. La rândul său, Kremlinul susţine puternic refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22