Pe aceeași temă
„Obiectivul nostru este victoria, victoria sub forma eliberării teritoriilor noastre în interiorul granițelor din 1991. Și nu contează cât timp va dura", a declarat miercuri pentru AFP Kuleba, referindu-se la dura contraofensivă a armatei sale pentru a recuceri teritoriile ocupate de Moscova. Frontierele din 1991 sunt cele ale Ucrainei independente la căderea URSS, care includ Crimeea, Peninsula „anexată” de Rusia în 2014.
„Atât timp cât poporul ucrainean împărtășește acest obiectiv, guvernul ucrainean va merge înainte mână în mână cu poporul său", a spus el, adăugând că „Ucraina plătește cel mai mare preț" pentru un conflict care a devastat numeroase regiuni ale acestei țări.
În Ucraina, „suntem cu toții obosiți. Eu sunt obosit și voi sunteți obosiți. Suntem cu toții ființe umane. Dar miza este prea mare pentru a permite oboselii să determine natura deciziilor noastre", a declarat ministrul.
Lansată la începutul lunii iunie, contraofensiva ucraineană a reușit să recucerească câteva orașe mici, dar s-a lovit de trupele rusești aflate în spatele unor linii de apărare solide, formate din tranșee și câmpuri de mine. Potrivit liderilor de la Kiev, contraofensiva avansează într-un ritm mai lent decât se așteptau.
Întrebat dacă Ucraina se află sub presiunea aliaților săi occidentali pentru a-și intensifica contraofensiva, ministrul a răspuns: „Nu o simțim".
„Există o intensificare a vocilor comentatorilor și experților în spațiul public. Există așa ceva, dar toți vor tăcea (...) după prima victorie răsunătoare a Ucrainei în sudul sau în estul țării", a spus el.
Cu toate acestea, Kuleba a declarat că a fost „puțin iritat" de unele comentarii. „Abordarea corectă pentru cei care vor (ca această contraofensivă) să fie rapidă și strălucită este să se alăture Legiunii Străine (ucrainene) și să o facă în mod rapid și strălucit", a spus el.
Deși Occidentul a trimis deja Kievului armament în valoare de zeci de miliarde de euro, Kuleba a reiterat necesitatea de a obține și mai multe arme până la obținerea unei victorii ucrainene.
„Atâta timp cât nu am câștigat, vom avea nevoie de mai multe (arme), trebuie să mergem înainte, pentru că războiul este o realitate și, în această realitate, trebuie să câștigăm. Nu există altă soluție", a insistat el.
De asemenea, el a dat „garanții" că armele furnizate de Occident nu vor fi folosite pe teritoriul rusesc.
„Dacă partenerii noștri ne cer să dăm o garanție că această sau acea armă nu va fi folosită decât pe teritoriul ucrainean, vom da această garanție și o vom respecta. Au fost câteva ocazii în care am făcut astfel de promisiuni și le respectăm", a dat asigurări șeful diplomației ucrainene.