Pe aceeași temă
Vladimir Putin trimite mii de ucraineni în colțuri îndepărtate ale Rusiei, chiar și 9.000 de kilometri depărtare de casele lor, potrivit unor documente de la Kremlin investigate de publicației britanice i news, în timp ce refugiații raportează că au fost interogați de trupele lui Putin și forțați să urce în autobuze care îi scoteau din Ucraina.
Un decret al guvernului rus publicat pe un site web al Kremlinului arată că Moscova a emis, luna trecută, un ordin de urgență pentru a muta aproape 100.000 de oameni din zona de război în regiuni ca Siberia, Caucazul de Nord, Orientul Îndepărtat și Cercul Polar.
Destinațiile în care sunt trimiși ucrainenii includ republicile puternic militarizate Cecenia, Ingușetia și Daghestan, unde Rusia a înăbușit insurgențe, și regiunea Sahalin din Orientul Îndepărtat, care conține Insulele Kurile contestate de Japonia.
Documentul sugerează că oamenii sunt trimiși și la Magadan, pe coasta de est a Rusiei, și în portul arctic Murmansk. Niciunul nu este trimis în marile orașe ale Rusiei, Moscova sau Sankt Petersburg.
Cardul de masa Up Dejun vine cu 0 costuri de emitere si te ajuta sa reduci cheltuielile companiei cu pana la 37%. Ofera beneficiul extrasalarial cel mai apreciat de angajati si sustine motivarea echipei tale! Cere o oferta AICI!
Decretul Kremlinului, postat pe „portalul oficial al informațiilor juridice” al Rusiei, spune că „ținând cont de situația actuală” din Ucraina, Guvernul „aprobă repartizarea” cetățenilor Federației Ruse, Ucrainei, Donețk și Lugansk, precum și în calitate de apatrizi către „entitățile constitutive ale Federației Ruse” și spune că ar trebui ca acestea să „asigure primirea” a 95.739 de persoane.
În a 5-a zi a fiecărei luni, regiunile trebuie să trimită la Moscova o actualizare cu privire la sosiri. Decretul include dispoziții pentru trimiterea a 11.398 de oameni în Siberia, 7.218 în Orientul Îndepărtat și 7.023 în Caucazul de Nord.
Numărul de persoane care trec granița cu Rusia a ajuns acum la 300.000, potrivit ONU, primarul din Mariupol susținând că zeci de mii sunt mutați împotriva voinței lor prin tabere de filtrare controlate de ruși.
De asemenea, sursa citată a obținut documente din teritoriul controlat de Rusia, care par să arate că oamenilor din Mariupol li se înmânează hârtii de semnat, care susțin că trupele ucrainene au bombardat orașul.
Informațiile susțin că semnatarul este o victimă a încălcărilor ucrainene ale Convenției de la Geneva, spune că documentele sunt folosite pentru o „investigație” efectuată de un „investigator de caz special” conform codului penal al Rusiei.
O sursă citată de publicația britanică a spus că semnatarilor li se spune că nu se pot întoarce în Ucraina pentru că vor fi „persecutați”.
Presa a scris despre locația unei tabere pentru ucraineni, controlate de ruși la Bezimenne, la aproape 20 de kilometri est de Mariupol. Fiul a doi pensionari din Mariupol, care au trecut prin acel lagăr pe drumul spre Rusia, a povestit cum au fost alungați din adăpostul lor de soldații ruși înarmați.
Oamenii sunt interogați de oficiali în uniformă și fotografiați în tabără și în alte puncte de tranzit, a spus el. Tinerii sunt interogați timp de câteva ore și orice critică pe care o fac armatei ucrainene este înregistrată, a spus el.
„Aproape toată lumea, după filtrare, este trimisă cu autobuzul pe teritoriul Rusiei”, a adăugat bărbatul. „Niciunul dintre cunoscuții noștri nu a vrut sau a plănuit să meargă acolo, dar de la Mariupol nu există nicio șansă să ajungem pe teritoriul ucrainean”.
Vestea despre dispersarea ucrainenilor în Rusia vine în contextul în care Putin se confruntă cu o criză istorică de depopulare, nemaivăzută de la prăbușirea Uniunii Sovietice – cu pandemia de Covid, natalitatea scăzută și speranța de viață scăzută care provoacă un declin de peste un milion de oameni în 2021.
Putin a spus anterior că este „bântuit” de populația în scădere a Rusiei și a făcut ca inversarea declinului să fie o prioritate națională, stimulând rușii să aibă familii mai mari.
Rasmus Nilsson, expert în relațiile dintre Rusia și Ucraina la University College London’s School of Slavonic and East European Studies, a declarat că rapoartele despre strămutarea ucrainenilor în hinterlandul rus sunt „profund îngrijorătoare”.
El a spus: „Ar putea fi vorba de a duce unii oameni la care rușii se gândesc ca fiind periculoși cât mai departe posibil. Sahalin este extrem de departe de Ucraina. Caucazul de Nord este la o distanță mai mică, dar este o zonă în care Rusia are o prezență puternică de securitate.
„Există un catalog sovietic de deportare a oamenilor. Ar putea intenționa să reamintească Ucrainei mai târziu că << avem acești oameni >> . Sună îngrozitor, dar în circumstanțele actuale, nu l-aș trece deloc pe lângă guvernul rus. Este grăitor că nimeni nu este trimis la Moscova sau Sankt Petersburg... locuri unde oamenii ar putea intra în contact cu opoziția rusă și, eventual, cu jurnalişti străini”.