Documente clasificate, găsite în biroul privat al lui Joe Biden din perioada când era vicepreședinte

L. G. | 10.01.2023

Mai multe documente clasificate din perioada în care preşedintele Joe Biden era vicepreşedinte au fost descoperite toamna trecută într-un birou de la Penn Biden Center din Washington, scrie CNN.

Pe aceeași temă

Arhivele Naţionale au sesizat Departamentul de Justiţie pentru investigaţii suplimentare, a precizat sursa pentru CNN, ancheta fiind condusă de procurorul general Merrick Garland, relatează CBS News

„Documentele clasificate a fost identificate de avocații personali ai domnului Biden pe 2 noiembrie, cu o zi înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, a confirmat Richard Sauber, consilierul special al președintelui. Documentele au fost descoperite când avocații personali ai domnului Biden «împachetau dosare depozitate într-un dulap încuiat pentru a se pregăti să elibereze spațiul de birouri de la Penn Biden Center din Washington, D.C.», a declarat Sauber într-o declarație pentru CBS News. Documentele erau într-un dosar care se afla într-o cutie cu alte hârtii neclasificate, au spus sursele. Sursele nu au dezvăluit nici ce conţin documentele clasificate, nici nivelul lor de clasificare. O sursă familiară a declarat pentru CBS News că documentele nu conţin secrete nucleare.” -conform CBS News.

Titularii de funcţii federale sunt obligaţi prin lege să predea documentele oficiale şi la dosarele clasificate atunci când îşi încheie serviciul guvernamental, reaminteşte CNN. 

Fostul preşedinte Donald Trump este în centrul unei investigaţii federale pentru fapte similare, după ce agenţii FBI au găsit anul trecut la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, Florida, mai multe documente oficiale, unele având parafa "clasificat" sau "secret", din perioada în care Trump s-a aflat în funcţie la Casa Albă.

Biroul de la Penn Biden Center din Washington D.C., a fost folosit de Joe Biden în cadrul relaţiei sale cu Universitatea din Pennsylvania, unde a fost profesor onorific din 2017 până în 2019, a precizat sursa CNN.

Este vorba de circa 10 documente clasificate care au fost găsite în biroul lui Biden, a precizat sursa. Nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse în biroul privat al lui Biden.

Biden a fost vicepreşedinte în cadrul administraţiei lui Barack Obama din 2009 până în 2017.

Postul CBS News a relatat prima dată despre descoperirea acestor documente. Potrivit CBS, procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, i-a cerut procurorului general din Chicago să examineze documentele clasificate, care au fost predate Arhivelor Naţionale.

Materialele clasificate includeau unele dosare ultrasecrete cu denumirea de "informaţii sensibile compartimentate", prescurtată SCI, care este folosită pentru informaţii extrem de sensibile obţinute din surse ale spionajului, scrie CNN.

După descoperirea documentelor, avocaţii lui Biden au contactat imediat Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA), care a început să cerceteze problema, a precizat sursa. Echipa lui Biden a cooperat cu NARA, care ulterior a ajuns să considere situaţia ca fiind o greşeală datorată lipsei unor măsuri de protejare adecvată a documentelor, a precizat sursa CNN.

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în mai anul trecut, pentru a ajuta la răspunsul administraţiei Biden la eventualele investigaţii viitoare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor. Sauber, care era la acea vreme cel mai important avocat al Departamentului pentru Veterani, şi-a început activitatea la Casa Albă cu titlul de "consilier special al preşedintelui".

Donald Trump beneficiază de incident

Descoperirea materialelor vine însă în contextul în care procurorul special Jack Smith îl investighează pe fostul preşedinte Donald Trump pentru posibila manipulare defectuoasă a unor documente clasificate la complexul său Mar-a-Lago din Florida. Anchetatorii federali au recuperat cel puţin 325 de documente clasificate de la Trump în cadrul anchetei lor.

Încă de când FBI a percheziţionat Mar-a-Lago, în august anul trecut,Trump a adus acuzaţii - fără a fi susţinute de dovezi - despre presupusa gestionare defectuoasă a documentelor guvernamentale de către predecesorii săi. Vestea despre dosarele clasificate apărute în biroul privat al lui Biden îi va oferi cu siguranţă un nou avânt lui Trump, care şi-a anunţat deja candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024, în timp ce Joe Biden este aşteptat să-şi anunţe decizia la începutul acestui an.

Biden l-a criticat pe Trump atunci când a văzut fotografiile făcute de FBI care arătau o serie de documente găsite pe proprietatea lui Trump, vara trecută.

"Cum este posibil să se întâmple aşa ceva? Cum cineva - oricine ar fi - poate fi atât de iresponsabil?". a spus Biden. "M-am gândit ce date se aflau acolo, care ar putea compromite sursele şi metodele. Mă refer la nume de persoane care au ajutat sau... etc. ... total iresponsabil", a comentat Biden.

Păstrarea de informaţii clasificate după ce un oficial a părăsit serviciul guvernamental nu duce neapărat la acuzaţii penale. FBI a stabilit că fostul secretar de stat Hillary Clinton a deţinut materiale clasificate pe serverul său privat de e-mail timp de mai mulţi ani după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2013. Anchetatorii FBI au ajuns la concluzia că a fost vorba despre o neglijenţă, nu despre o intenţie, reaminteşte CBS News.

Penn Biden Center

Organizaţia Penn Biden Center oferă Universităţii din Pennsylvania, care are sediul în Philadelphia, un punct de lucru în capitala ţării. 

Joe Biden a folosit spaţiul de birouri al organizaţiei de la jumătatea anului 2017 până în primăvara anului 2019, când şi-a declarat candidatura la preşedinţie.

Un grup de reflecţie, care a fost deschis în 2018, găzduieşte programe academice şi evenimente axate pe politica externă.

Birourile de la etajul şase ale Centrului se află chiar la poalele Capitoliului, iar ferestrele largi, din podea până în tavan, oferă o vedere panoramică asupra Congresului, relatează CBS News.

Personalul Centrului este alcătuit în mare parte din foşti funcţionari ai administraţiei Obama, mulţi dintre ei părăsind Centrul pentru a servi ulterior în administraţia Biden. Secretarul de stat Anthony Blinken, de exemplu, a fost directorul general al Centrului în 2018. Steve Richetti, care acum este consilier de rang înalt al lui Joe Biden la Casa Albă, a fost director general al Centrului în 2019.

Universitatea Pennsylvania l-a numit pe Joe Biden profesor de practică prezidenţială în cadrul programului Benjamin Franklin în 2017 şi l-a plătit cu 917.643 de dolari pentru discursuri şi pentru conducerea centrului omonim între 2017 şi 2019, potrivit declaraţiilor financiare ale preşedintelui. În prezent, el are activitatea suspendată la universitate, figurând în concediu.

Legăturile lui Joe Biden cu Universitatea din Pennsylvania sunt profunde. Fiul său defunct Beau şi nepoata sa Naomi şi-au luat diplome de licenţă de la această universitate. Fiica lui Biden, Ashley, şi-a obţinut masteratul la Penn, iar nepoata sa Natalie este în prezent studentă acolo.

Când era vicepreşedinte, Biden a lansat la Penn University, în 2016, programul "Cancer Moonshot" al administraţiei Obama.

Preşedintele a discutat despre modul în care gestionează informaţiile clasificate acasă într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reporterii, în august anul trecut. "Am, la mine acasă, un spaţiu de dulapuri care este complet securizat. Îl iau acasă cu mine astăzi (dosarul zilnic prezidenţial). Este sigilat. Am o persoană cu mine - militari. Îl citesc, îl închid la loc şi îl dau militarului", a povestit preşedintele. Întrebat dacă este adecvat ca un preşedinte să aducă acasă materiale clasificate, Biden a răspuns: "Depinde de document şi depinde de cât de sigură este camera".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22