Documentele secrete „rătăcite” din biroul lui Biden erau informări CIA legate de Ucraina, Iran și UK

L. G. | 11.01.2023

Printre documentele găsite în biroul privat al lui Joe Biden din vremea când era vicepreședinte, figurează 10 rapoarte ale serviciilor secrete cu privire la Ucraina, Iran și Marea Britanie, relatează CNN.

Pe aceeași temă

Printre documentele din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat al actualului şef al Casei Albe se numără 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie, a declarat pentru CNN o sursă care cunoaşte acest subiect.

Procurorul general Merrick Garland, corespondentul american al unui ministru al Justiției, a primit un raport preliminar după cercetarea acestor documente, iar acum trebuie să decidă cum să procedeze în continuare, inclusiv dacă este cazul să deschidă o anchetă penală, a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine, pentru CNN.

John Lausch Jr, procurorul din Chicago căruia Garland i-a încredinţat investigaţia, a discutat cu procurorul general de mai multe ori şi i-a oferit informaţiile necesare. 

Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care era vicepreşedinte. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Marea majoritate a hârtiilor din biroul privat al lui Biden erau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele legate de funeraliile lui Beau Biden, fiul decedat al lui Joe Biden, şi scrisori de condoleanţe, a declarat sursa pentru CNN. Nu este clar dacă cutiile cu documente clasificate conţineau şi materiale personale, menţionează CNN.

Documentele au fost descoperite înainte de „midterms” din luna noiembrie

Procurorul general Merrick Garland, numite în funcție chiar de către Joe Biden, l-a desemnat pe procurorul general din Chicago, statul Illinois, rămas în funcţie din timpul Administraţiei Trump, să investigheze această cauză. Garland a luat decizia după ce a primit o sesizare din partea Administraţiei Naţionale a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA), responsabilă cu recuperarea documentelor aflate în posesia oficialilor de rang înalt după ce aceștia părăsesc funcțiile.

Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.

S-a întâmplat în timp ce un avocat personal al lui Biden fusese însărcinat să închidă biroul situat în centrul Washingtonului, unde își avea sediul  Penn Biden Center, pe care Biden îl folosea în cadrul activităţilor sale desfăşurate în cadrul Universității din Pennsylvania. Avocatul a observat un dosar pe care era scris "personal", a deschis plicul şi a observat că înăuntru se aflau documente clasificate. Avocatul a închis plicul şi a sunat la NARA, a precizat sursa CNN.
După ce a luat legătura cu NARA, echipa de avocați a lui Biden a predat, din precauţie, mai multe cutii, chiar dacă multe dintre acestea conţineau materiale personale, a precizat sursa.

Similaritate cu acuzațiile aduse lui Trump de procurul general

După ce procurorul general din Chicago a finalizat partea iniţială a anchetei sale şi i-a prezentat concluziile preliminare lui Garland, procurorul general trebuie să decidă cum să procedeze în continuare față de președintele democrat Joe Biden, mai ales că el s-a implicat personal în unele dintre deciziile-cheie legate de ancheta privind documentele clasificate găsite la reşedinţa fostului preşedinte Donlad Trump, inclusiv în decizia de a trimite agenții FBI să-i percheziţioneze reședința personală de la Mar-a-Lago, menţionează CNN.

În dosarul care îl priveşte pe Trump, Garland a desemnat un procuror special, Jack Smith, care să preia atât ancheta penală privind activităţile electorale ale lui Trump după alegerile din 2020, cât şi ancheta privind documentele clasificate pe care fostul preşedinte le-a dus în staţiunea sa din Florida.

Ancheta asupra lui Biden este departe de acest stadiu.

Garland l-a ales pe Lausch să se ocupe de ancheta privind documentele lui Biden pentru că el este unul dintre cei doi procurori americani numiţi de Trump care au mai rămas în funcţie. A făcut-o pentru a evita aparenţa unui conflict de interese, dat fiid că Lausch nu era numit de Biden.

În afară de Garland, Lausch a mai avut şedinţe de informare suplimentare cu alţi oficiali ai Departamentului de Justiţie (DoJ), condus de procuroul general.

În acest moment, a precizat sursa CNN, nu este de aşteptat ca Lausch să ceară o strângere de date suplimentară.

Lausch a fost una dintre rarele persoane din epoca Trump cărora nu li s-a cerut să demisioneze după învestirea lui Biden în 2021, iar cei doi senatori democraţi din Illinois au susţinut decizia de a-l menţine în funcţie, în parte pentru că se ocupa de ancheta sensibilă din punct de vedere politic asupra lui Michael Madigan, fostul preşedinte democrat al Camerei Reprezentanţilor din Illinois, acuzat de corupţie.

Joe Biden: „Documentele au fost aduse. Nu știu ce conțin”

Prima reacție a președintelui Biden a fost să nege că ar avea cunoștință de cine și cum a adus acele documente clasificate și nici măcar nu cunoaște conținutul acestora, deși au fost găsite în biroul pe care l-a folosit în cei patru ani dintre al doilea mandat de vicepreședinte și câștigarea alegerilor prezidențiale. Aflat în vizită în Mexic, el le-a spus jurnaliștilor că a fost surprins să afle că au fost găsite acte ce au legătură cu guvernul.

„Oamenii știu că iau în serios documentele și informațiile clasificate. Când avocații mei au făcut curățenie în biroul meu de la Universitatea Pennsylvania au găsit niște documente într-o cutie, într-un dulap închis. Imediat și-au dat seama că sunt câteva documente clasificate în acea cutie. Au făcut ceea ce trebuiau să facă, au sunat imediat Arhivele. Am fost informat despre această descoperire și am fost surprins să aflu că orice fel de documente guvernamentale au fost duse în acel birou. Dar nu știu ce conțin documentele”, a declarat președintele SUA

Lovitură pentru democrații lui Biden

Răsturnarea de situaţie cu documentele clasificate găsite la fostul birou al lui Joe Biden îi pune pe politicienii democrați într-o situaţie dificilă.

Indiferent de consecinţe, situaţia este stânjenitoare pentru Administraţia Biden şi mai ales pentru procurorul general Garland. Luni, acesta stătea alături de Joe Biden în Mexic, la summitul cu preşedintele acestei ţări, în timp ce reporterii strigau şi puneau întrebări despre mersul anchetei secrete. Ambii oficiali americani au ignorat întrebările, menţionează CNN.

Fostul preşedinte Donald Trump a reacţionat cu o serie de postări pe reţelele sociale în care l-a ironizat pe Biden şi a îndemnat public FBI-ul să percheziționeze birourile lui Biden şi chiar Casa Albă pentru a da de documente manipulate greşit.

Democraţii-cheie din Congres şi-au exprimat încrederea în modul în care Joe Biden gestionează materialele guvernamentale, chiar dacă documentele clasificate au apărut într-un loc în care nu trebuiau să se afle.

Republicanii nou numiţi în funcţii în Camera Reprezentanţilor s-au angajat deja să îşi extindă investigaţiile asupra administraţiei Biden pentru a include şi problema documentelor, iar unii au în vedere inclusiv NARA ca ţintă a unei investigaţii suplimentare.

Marţi, noul preşedinte republican al Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor a cerut directorului Serviciului Naţional de Informaţii să facă o evaluare a prejudiciilor provocate de documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22