Dodon, aliat cu proeuropenii. Zinaida Greceanîi, șefă a parlamentului. Plahotniuc pierde controlul

Dora Vulcan | 08.06.2019

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că ședința de sâmbătă a parlamentului, coonvocată de Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSR), nu este constituțională.

Pe aceeași temă

UPDATE - Zinaida Greceanîi, votată președinte al Parlamentului de la Chișinău

UDPATE - În presa din Republica Moldova a apărut o înregistrare în care Dodon, înregistrat cu camera ascunsă, îi spune lui Plahotniuc că Putin îi închide toate dosarele pe care le are în Federația Rusă dacă semnează un acord de federalizare a țării. Înregistrarea a apărut în presă pe fondul tensiunilor dintre cei doi, până mai ieri parteneri de negociere.

***

Cu puțin timp înainte de a expira termenul care-I permite lui Igor Dodon să anunțe alegeri anticipate, Blocul proeuropean ACUM și Partidul Socialiștilor au convocat ședința Parlamentului.

Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, boicotează ședința. Se așteaptă instalarea unui Guvern condus de unul din liderii opoziției, Maia Sandu.

Până ieri, era foarte probabilă o alianță între Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, și PSRM. În dimineața zilei, vicepreședintele PD, Andrian Candu, a anunțat că negocierile dintre PD și PSRM au eșuat din cauza condițiilor exagerate ale lui Igor Dodon. Candu i-a cerut demisia din funcția de președinte lui Igor Dodon pentru „trădare de patrie”. Potrivit lui Candu, Dodon ar fi cerut Partidului Democrat să accepte federalizarea Republicii Moldova. Pe ultima sută de metri, socialiștii, conduși informal de președintele prorus Igor Dodon, au decis să facă o coaliție cu blocul proeuropean ACUM.

Potrivit unei înțelegeri preliminare, funcția de președinte al Parlamentului îi va reveni socialistei Zinaida Greceanâi. Guvernul ar urma să fie condus de fosta ministră a Educației, Maia Sandu, lideră a opoziției proeuropene, scrie podul.ro.

Partidul Democrat consideră că ședința de astăzi a Parlamentului ar fi ilegală și anticonstituțională. Curtea Constituțională, a cărei componență a fost blindată în urmă cu câteva Luni cu oameni ai PD, consideră că cele 3 luni în care era posibilă instalarea unui Guvern, au expirat vineri. PD a anunțat, prin vocea vicepreședintelui său, Andrian Candu, că își va scoate susținătorii în stradă. Este interesant de văzut cum se vor comporta în această situație organele de forță, controlate în prezent de PD, mai scrie podul.ro.

Viitorul posibil Guvern al Republici Moldova pe surse:
Prim-ministru - Maia Sandu
Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase
Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu
Ministerul Apărării - Pavel Voicu
Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan
Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăiescu-Onofrei
Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița
Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco

Andrei Năstase, cel de-al doilea lider al opoziției proeuropene, Blocul ACUM. Năstase este de profesie avocat. Se consideră că determinarea sa este importantă pentru prevenirea unor violențe, de aceea este plasat în fruntea Ministerului de Interne, mai scrie podul.ro.

***

Ședința Parlamentului din Republica Moldova are loc sâmbătă, 8 iunie, la ora 13.00, pe fundalul reglărilor de conturi dintre PDM și șeful statului, dar și a negocierilor dintre blocul ACUM și PSRM, scrie publicația Ziarul de Gardă din Republica Moldova.

Deputații au luat o pauză de 30 de minute după ce au început ședința cu luminile stinse. Maria Ciobanu a declarat jurnaliștilor că l-a telefonat pe secretarul Parlamentului și acesta a spus că nu are voie să le comunice de unde se aprinde lumina, pentru că riscă să fie concediat, scrie unimedia.info.

***

A fost reluată ședința Parlamentului din 21 martie curent. Deputații blocului ACUM și din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au convocat ședința și au stabilit ordinea de zi.

La ședință sunt prezenți atât șeful statului, Igor Dodon, cât și ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, al Statelor Unite ale Americii - Dereck J. Hogan și ambasadorul Federației Ruse - Oleg Vasnețov.

Astfel pe ordinea de zi se anunță alegerea conducerii și organelor de lucru ale Parlamentului, aprobarea programului de activitate și lista membrilor Guvernului, precum și adoptarea unor proiecte de lege.

Potrivit UNIMEDIA, Curtea Constituțională a emis o hotărâre potrivit căreia parlamentul, care urmează să fie dizolvat, nu are statut şi competenţe identice cu cel al cărui mandat a expirat vineri.

Astfel, potrivit CC, în cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului, scrie Unimedia.

***

Deputații Blocului ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, și cei din PSRM au convocat o ședință a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30.

Potrivit ordinii de zi, astăzi urmează a fi alese conducerea și organele de lucru ale Parlamentului, aprobate programul de activitate și lista membrilor Guvernului, precum și adoptate câteva proiecte de lege.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a anunțat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului. „Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a spus el.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curții.

Din decizia Curții Constituționale de la Chișinău rezultă că vineri, 7 iunie, a fost ultima zi în care putea fi format un Parlament funcțional. În caz contrar, președintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.

În același timp, Partidul Democrat a cerut demisia președintelui Igor Dodon pe care l-a acuzat de tentativă de trădare de țară și a anunțat proteste de stradă. PD cere alegeri prezidentiale și parlamentare anticipate.

PDM spune că Dodon ar fi încercat să negocieze cu partidele măsuri anti-naționale si au citit lista propunerilor facute de Dodon:

  • Păstrarea statutului neutralității R. Moldova

  • Acordarea unui statut special regiunii transnitrene sub formă federativă, adică federalziarea R. Moldova

  • Interzicerea tuturor mișcărilor unioniste

  • Discuții în formatul UE și Federația Rusă despre dezvoltarea realțiilor economice, adică discuții pe revizuirea Acordului de Asociere cu UE

  • Dodon și socialiștii solicitau schimbarea Constituției R. Moldova

  • Șeful statului vroia să aibă toate competențele, inclusiv control asupra SIS

La sediul Parlamentului a venit președintele Igor Dodon, iar în fața instituției sunt parcate, inclusiv, automobilele ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova și ambasadorului SUA la Chișinău.

Andrian Candu a declarat că fracțiunea PDM nu a fost invitată la ședință.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22