Pe aceeași temă
Reacţia diplomaţilor chinezi nu a întârziat să apară, aceştia catalogând discuţia telefonică iniţiată de preşedinta taiwaneză drept o ”acţiune meschină”, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Această convorbire reprezintă primul contact dintre un lider taiwanez şi un preşedinte ales american din ultimele patru decenii, după ce Jimmy Carter a renunţat în 1979 la recunoaşterea diplomatică a Taiwanului, susţinând că insula face parte din ”o singură Chină”.
Donald Trump a susţinut că discuţia telefonică a fost iniţiată de către preşedinta Tsai Ing-wen.
”Preşedinta Taiwanului m-a sunat astăzi (n.r. vineri) pentru a mă felicita în legătură cu victoria din alegerile prezidenţiale. Mulţumesc!”, a scris miliardarul republican pe Twitter
Un purtător de cuvânt al administraţiei prezidenţiale taiwaneze a precizat că cele două părţi au ajuns la un acord înainte de discuţia telefonică propriu-zisă.
De asemenea, echipa de tranziţie republicană a menţionat că cei doi lideri au discutat despre relaţiile economice, politice, şi de securitate apropiate, care există între Taiwan şi Statele Unite.
Administraţia prezidenţială taiwaneză a explicat că discuţia s-a concentrat pe întărirea interacţiunilor bilaterale şi pe construirea unei cooperări mai apropiate între Washington şi Taipei, după venirea lui Donald Trump la Casa Albă.
China consideră că insula taiwaneză reprezintă o provincie renegată şi nu recunoaşte independenţa Taipeiului. Însă, Washingtonul reprezintă cel mai important aliat politic şi singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscută, în ciuda lipsei de relaţii diplomatice.
Presa americană s-a declarat contrariată de convorbirea purtată de Donald Trump şi Tsai Ing-wen, care pare să ignore complet politica diplomatică complicată existentă între Taipei şi Washington.
”Interesant cum Statele Unite vând echipament militar în valoare de miliarde de dolari Taiwan, dar eu nu pot accept un apel de felicitare”, a scris miliardarul republican pe Twitter.
Acest apel are loc în contextul înrăutăţirii considerabile a relaţiilor diplomatice dintre Taiwan şi China, după victoria înregistrată la începutul acestui an de Partidului Democratic Progresiv al preşedintei Tsai Ing-wen.
Casa Albă a reacţionat, precizând că un asemenea apel nu schimbă politica veche de decenii a Statelor Unite în raport cu Taiwan şi China.
”Păstrăm în mod ferm acelaşi angajament faţă depolitica unei singure Chine. Interesul nostru fundamental este reprezentat de menţinerea unor relaţii paşnice şi stabile peste strâmtoare”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al preşedintelui de la Casa Albă, Ned Price.
Între timp, consiliera miliardarului republican a precizat că acesta este conştient de politica americană în raport cu Taiwan.
Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a reacţionat dur cu privire la discuţia telefonică dintre Donald Trump şi Tsai Ing-wen. Diplomatul chinez a aruncat vina pe liderii taiwanezi, care practivă asemenea ”acţiuni meschine”.
”Vorbim doar de partea taiwaneză care se implică în acţiuni meschine şi nu poate să schimbp structura unei singure Chine. Această politică este deja recunoscută de către comunitatea internaţională. Cred că nu va schimba poziţia de durată a politicii unei singure Chine în cadrul administraţiei Statelor Unite”, a declarat Wang Yi.
De asemenea, demnitarul chinez a adus în discuţie şi convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi preşedintele Xi Jinping, în care miliardarul republican a lăudat China.
”Discuţia reprezintă un semnal extrem de pozitiv cu privire la dezvoltarea viitoare a relaţiilor sino-americane”, se arată pe site-ul ministerului de Externe de la Beijing.
Taiwanul a cerut chinezilor să păstreze o abordare calmă cu privire la discuţia dintre Donald Trump şi Tsai Ing-wen.