Pe aceeași temă
Atacurile teroriste din Bruxelles, din 22 Martie, au avut un puternic ecou și peste ocean. Majoritatea înalților oficiali americani au condamnat, fiecare în felul său, atentatele care au lăsat zeci de morți și sute de răniți în capitala Belgiei și a Uniunii Europene. Dintre toți, Donald Trump a făcut din nou notă discordantă.
Musulmanii nu au ajutat la prevenirea atacurilor precum cele produse în Belgia, a spus prezidențialul cu prima șansă în cursa republicană pentru Casa Albă. Prezent în cadrul unui interviu la televiziunea britanică ITV, publicat miercuri, Trump a fost rugat să transmită un mesaj pentru musulmanii britanici după atacurile teroriste de marți, din Bruxelles, și cele din Noiembrie anul trecut, din Paris.
“Când văd un pericol, trebuie să-l raporteze, ei (musulmanii) nu îl raportează, nu îl raportează deloc și asta e o mare problemă”, a replicat republicanul. Afirmația se încadrează într-o serie de controverse pe care Donald Trump le-a lansat în spațiul public, de-a lungul candidaturii sale pentru funcția supremă în statul american. Și, deși susținătorii săi îl văd ca pe un om care spune adevăruri inconfortabile, republicanul a atras nemulțumiri profunde în Statele Unite și în alte locuri de pe glob.
Anul trecut, magnatul american a cerut explicit interzicerea accesului tuturor musulmanilor în SUA, pe fondul atacurilor din Paris, în Noiembrie 2015. El a criticat faptul că unul dintre suspecții atacurilor din capitala Franței a fost găsit după o lungă căutare, undeva în zona Bruxellesului. “O rușine”, așa a catalogat el situația: “El (suspectul) era în cartierul în care a crescut și nimeni nici măcar nu l-a denunțat. E o rușine”.
Ulterior, republicanul a venit cu noi comentarii controversate pe fondul unor atacuri teroriste provocate în statul american California, în Decembrie 2015. Existau semne, spunea el, care ar fi putut împiedica un asemenea atac. Trump a criticat atunci solidaritatea comunității cu suspecții de terorism.
“Mulți oameni din comunitate știau că urmau să atace, pentru că în apartamentul lor aveau bombe peste tot pe podea... și nu au raportat. Nu știu ce e. E ca și cum se protejează unii pe alții”, spunea Trump, citat de Reuters. Afirmațiile făcute miercuri în presa britanică au fost rapid contracarate de ministrul britanic de Interne: “Înțeleg că (Trump) a spus că musulmanii din Regatul Unit nu ies să raporteze probleme. Nu e cazul deloc, Donald Trump greșește”, a spus Theresa May
Mai mult, cel care are toate șansele să primească nominalizarea Partidului Republican pentru cursa finală către Casa Albă nu pare să aibă probleme cu tortura. “Simularea înecului e o metodă bună. Dacă legea poate fi extinsă, eu aș face chiar mai mult”, a precizat Trump, subliniind că astfel de metode controversate pot ajuta la obținerea de informații de la suspecții de terorism. Trebuie să spunem că simularea înecului ca metodă de interogare a fost interzisă de președintele Obama în 2009, metoda fiind considerată tortură.
De asemenea, Donald Trump a cerut introducerea unor controale mai dure la granițele SUA și p supraveghere serioasă a moscheilor din America. La începutul acestui an, Trump a provocat furia cetățenilor mai multor orașe europene, după ce a spus cuvinte grele: Parisul și Londra au cartiere conduse de radicali musulmani, locuri în care poliția nu intră pentru că îi este frică, iar despre Bruxelles – orașul lovit acum de terorism – republicanul a spus că este o “gaură împuțită”.