Donald Trump scapă în Senat de acuzația de „incitare la insurecție”. Ce urmează

Laurentiu Gheorghe | 14.02.2021

Doar șapte senatori republicani au votat alături de democrați pentru acuzarea fostului președinte, astfel că nu s-a putut realiza majoritatea de două treimi necesară acuzării.

Pe aceeași temă

Este a doua tentativă de impeachment eșuată a democraților împotriva fostului președinte, Donald Trump. Verdictul a fost dat mai repede, după ce sâmbătă republicanii și democrații au convenit la un acord, prin care să renunțe la audierea martorilor celor două părți. Inițial se stabilise ca martorii să fie convocați online pentru mărturiile în Senat.

Acordul a fost anunţat de cele două partide în şedinţa publică a Senatului, în a cincea zi a procesului lansat contra lui Donald Trump. pentru „incitare la insurecţie'' privind evenimentele violente de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump, democrații mai aveau nevoie de voturile a 17 senatori republicani. Însă dintre republicani doar 7 senatori s-au raliat cauzei democraților:

  1. Richard Burr - North Carolina

  2. Bill Cassidy - Louisiana

  3. Susan Collins - Maine

  4. Lisa Murkowski - Alaska

  5. Mitt Romney - Utah

  6. Ben Sasse - Nebraska

  7. Pat Toomey - Pennsylvania

Cu toate că senatorii republicani au spus că Trump are partea lui de vină pentru evenimentele din 6 ianuarie de la Capitoliu fostul președinte nu poate fi acuzat de „incitare la insurecție”. Chiar liderul senatorilor republicani, Mitch McMConnel, a recunoscut că-l consideră într-o măsură destul de mare vinovat pe Donald Trump, dar a votat împotriva punerii sub acuzare dorită de democrați. El a spus că fostul președinte ar putea fi dus în fața unei civile care-i stabilească vinovăția.

Trump a declarat sâmbătă că procesul din Senat a fost o altă fază a „celei mai mari vânătoare de vrăjitoare din istoria țării noastre”. Totodată, în stilul caracteristic, Donald Trump a anunțat că nu renunță la politică. „Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, Make America Great Again, este abia la început", a afirmat el.

Reamintim că cinci persoane au decedat din cauza violențelor de la Capitoliu, printre care și un ofițer de poliție. Vicepreședintele Mike Pence a fost evacuat din clădirea Capitoliului, iar Donald Trump și-a îndemnat susținătorii să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale.

Majoritatea democrată din Camera Reprezentanților a Congresului l-a acuzat pe Trump de „incitare la insurecție”, după ce a ținut un discurs în care a contestat rezultatul alegerilor, acuzând fraude uriașe în mecanismul de votare și că ar fi încurajat mulțimea de susținători să ia cu asalt Capitoliul pentru a obține anularea alegerilor în statele-cheie.

Senatul, unde raportul este de 50 democrați la 50 republicani, a declanșat astfel procesul. Senatorii democrați s-au străduit să demonstreze că există o legătură între mesajele postate pe Twitter de Donald Trump și cei care au luat cu asalt Capitoliul. N-au reușit să convingă decât șapte republicani să li alăture, astfel că fostul președinte a scăpat de impeachment.

Este singurul președinte american care este achitat de două ori pe parcursul unui mandat la Casa Albă.

Ce urmează?

Dar care vor fi consecinţele pe termen scurt şi mediu ale acestei decizii asupra principalilor actori ai vieţii politice, se întreabă France Presse într-un amplu comentariu preluat de Agerpres.

Președintele american poate fi ajutat de încercările repetate ale democraților de a-l suspenda. El poate pozeze în martir, în victima unei continue „vânători de vrăjitoare”, cea „mai mare din istoria SUA”, după cum a caracterizat acțiunile dmocraților.

„Acesta poate fi un lucru care să câștige susținători: să spună că a fost luat drept ţintă de stânga şi de presă, de manieră incorectă", afirmă Capri Cafaro, fostă reprezentată democrată şi profesoară la American University.

Însă ecuaţia, care a funcţionat în timpul celor patru ani ai săi la putere, a devenit mai complicată după ziua întunecată de 6 ianuarie şi violenţele comise de susţinătorii săi.

Numeroşi responsabili republicani s-au distanţat de el, ceea ce constituie un handicap important pentru o eventuală revenire, chiar dacă capacitatea sa de a galvaniza mulţimile rămâne un atu cu greutate.

Fără un nou mandat dat de alegători, cu contul de Twitter suspendat, izolat în clubul său de golf de la Mar-a-Lago, la peste 1.300 km de Washington, el ar putea avea acum dificultăţi în a-și transmite ideile.

Cu atât mai mult cu cât viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024 au început să trezească şi apetitul altora din tabăra republicană.

Una dintre pretendentele posibile la învestitura republicană, Nikki Haley, a aruncat în aer toate căile de comunicare, şi anunță că Trump ar trebui să nu poată candida din nou în următoarele alegeri primare din partid.

"El a luat-o pe un drum pe care nu ar fi trebuit să meargă, iar noi nu ar fi trebuit să-l urmăm şi nu ar fi trebuit să-l ascultăm. Şi nu trebuie să lăsăm niciodată să se repete așa ceva", a declarat ea.

După ce s-a aliniat, uneori cu inima îndoită dar mereu ascultător, în spatele lui Donald Trump timp de patru ani, The Grand Old Party (GOP, Partidul Republican – n.r.) traversează o perioadă de mari cutremure.

O seamă de aleşi susţin sus şi tare că locul lui Donald Trump nu poate fi pus la îndoială şi că el este candidatul natural pentru 2024.

„Partidul este al său. Nu este al nimănui altcuiva", a spus în urmă cu câteva zile aleasa republicană Marjorie Taylor Greene, care a susţinut în trecut tezele mişcării de extremă dreapta conspiraționistă QAnon.

Însă numeroase voci din partid pledează pentru un nou început. Confruntaţi cu sondaje care îl favorizează în continuare pe Trump, ei se întreabă dacă să întoarcă pagina brutal, lent sau imperceptibil, scrie AFP.

Dincolo de evenimentele traumatizante de la 6 ianuarie, partidul îl consideră responsabil pentru pierderea majorității în Senatului. Refuzul său de a accepta înfrângerea timp de peste două luni a plasat Partidul Republican într-o poziţie proastă în două scrutine senatoriale de la începutul lui ianuarie, câştigate de democraţi.

Există şi un punct de îngrijorare pentru strategii partidului: susţinerea lui Trump în procesul de impeachment, motivată de dorinţa de a nu-l supăra pe fostul preşedinte, ar putea avea un cost electoral.

"Senatorii care au votat achitarea s-au protejat poate împotriva unor alegeri primare periculoase în faţa unor candidaţi mai spre extremă din sânul partidului, dar s-au făcut în acelaşi timp mai vulnerabili în alegerile veritabile", subliniază Wendy Schiller, de la Brown University.

Liderul republican din Senat Mitch McConnell a votat achitarea, ascuzându-se în spatele unor chestiuni de drept. El a afirmat însă la puţină vreme după aceea că Trump este "practic şi moral" responsabil pentru violenţele de la 6 ianuarie.

Circa o sută de foşti responsabili republicani au făcut în ultimele zile să circule ideea creării unui nou partid de centru-dreapta care să-i reunească pe republicanii care vor să o rupă complet cu trumpismul.

Însă şansele de a schimba modelul american care se articulează, dintotdeauna, în jurul a două partide, par extrem de slabe.

Şi pentru Joe Biden este o uşurare că procesul predecesorului său a fost atât de rapid (cinci zile), întrucât se temea ca aceasta să nu umbrească începutul mandatului său, scrie France Presse.

În mod concret, asta înseamnă că Senatul va avea mai mult timp de consacrat pentru confirmarea membrilor guvernului său şi votarea priorităţilor sale legislative.

La modul mai general, el poate acum să-şi aplice strategia fără interferenţe, respectiv să se concentreze asupra luptei împotriva COVID-19 şi să facă abstracţie de predecesorul său.

Lui îi rămâne însă sarcina infinit mai delicată de a ieşi din acest moment inedit al istoriei: să reunească, aşa cum a promis în campanie, o Americă fracturată, mai notează

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22