Donald Trump se va prezenta marți în fața instanței pentru a i se prezenta acuzațiile ce i se aduc

L. G. | 04.04.2023

Donald Trump – primul fost președinte din istoria SUA care este anchetat penal – se află astăzi la New York pentru a i se citi rechizitoriul, după ce a fost inculpat de un mare juriu din Manhattan.

Pe aceeași temă

Trump a fost pus sub acuzare săptămâna trecută, în legătură cu un caz care implică o plată făcută în 2016 pentru a cumpăra tăcerea starletei porno Stormy Daniels. Întreaga aventură este negată de Trump, care va pleda nevinovat la acuzațiile care i se aduc.

Donald Trump se va preda marți, pe fondul unor măsuri de securitate stricte, în condițiile în care sunt așteptate demonstrații pro și contra celui care i-a enervat pe liberali și pe unii aliați ai Statelor Unite, dar care este apreciat de numeroși alegători din rândul muncitorilor albi și al creștinilor conservatori.

„Trebuie să ne luăm țara înapoi și să facem America măreață din nou", a scris Trump pe contul său de pe profilul Truth Social la scurt timp după ce a ajuns luni la New York din Florida, îndemnându-i pe susținătorii săi să doneze pentru campania sa electorală.

Ceea ce știm despre modul în care procesul de judecată a lui Trump se va desfășura marți:

  • Agenți ai Secret Service îl vor însoți pe Donald Trump până la biroul procurorului, care se află în aceeași clădire cu tribunalul.

  • Trump va fi preluat de anchetatori, ceea ce include luarea amprentelor. În mod obișnuit, se făce o fotografie portret a inculpatului, dar sursele familiarizate cu pregătirile nu erau sigure dacă aceasta va exista, deoarece apariția lui Trump este bine cunoscută, iar autoritățile sunt îngrijorate de scurgerea necorespunzătoare a fotografiei în presă, ceea ce ar fi o încălcare a Legii.

  • Tot în mod obișnuit, după ce inculpații sunt arestați, aceștia sunt conduși în celule lângă sala de judecată înainte de a fi acuzați. Dar asta nu se va întâmpla cu Trump. Odată ce fostul președinte va fi finalizat procedurile judiciare de identificare, el va fi condus cu liftul până la etajul unde se află sala de judecată. Apoi va trece pe un hol public pentru a intra în sala de judecată.

  • Trump nu va fi încătușat, deoarece va fi înconjurat de agenți federali înarmați însărcinați cu protecția sa.

  • Se așteaptă ca Trump să fie adus în sala de judecată, unde rechizitoriul va fi desigilat și el va afla în mod oficial acuzațiile care i se aduc. După ce va fi trimis în judecată, Trump va fi aproape sigur eliberat pe propria sa răspundere. Este posibil, deși foarte puțin probabil, să se pună condiții pentru eliberarea lui.

  • În mod obișnuit, un inculpat care este eliberat ar ieși pe ușile din față, dar Serviciul Secret va dori să limiteze timpul și spațiul în care Trump se află în public. Așa că, în schimb, odată ce ședința de judecată s-a încheiat, Trump este de așteptat să treacă din nou prin coridoarele din spatele sălii de judecată către biroul procurorului, și înapoi la locul unde îl așteaptă coloana de mașini.

  • Apoi se va îndrepta către aeroport pentru a se putea întoarce la reședința sa din Mar-a-Lago, unde este programat să vorbească public în această seară.

Judecătorul Juan Merchan a decis luni seară târziu că cinci fotografi vor fi admiși înainte de începerea înfățișării pentru a face fotografii timp de câteva minute, iar apoi vor trebui să părăsească sala, iar camerele de filmare vor fi permise pe holurile clădirii.

Alvin Bragg, procurorul democrat care a condus ancheta, va susține ulterior o conferință de presă.

Trump crește în sondaje

Acuzațiile concrete din rechizitoriul întocmit de un mare juriu convocat urmează să fie dezvăluite marți. Trump și aliații săi au catalogat acuzațiile ca fiind motivate politic.

Yahoo News a relatat, luni seară târziu, citând o singură sursă informată cu privire la proceduri, că Trump se va confrunta cu 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente de afaceri.

Niciuna dintre acuzațiile aduse lui Trump nu este un delict minor, potrivit sursei citate.

Avansul lui Trump s-a mărit în fața rivalilor în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, realizat după ce s-a aflat că va fi acuzat penal.

Aproximativ 48% dintre cei care se declară republicani spun că doresc ca Trump să fie candidatul prezidențial al partidului lor, față de 44% într-un sondaj realizat în perioada 14-20 martie. Pe locul al doilea, guvernatorul Floridei, Ron Desantis, a scăzut de la 30% la aproximativ 19%.

Efectul pe care acest caz îl va avea asupra republicanilor care își vor alege candidatul pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 și alegerea pe care o vor face apoi toți americanii ar putea avea implicații profunde în cea mai puternică țară din lume și dincolo de granițele sale.

Principalii potențiali contracandidați la nominalizare, inclusiv Desantis și fostul său vicepreședinte Mike Pence, s-au raliat public în jurul lui Trump în ultimele zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22